Представители от област Разград участват в двудневен форум за ромската интеграция

16:42, 23 фев 17 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двудневен регионален форум по проект „T.E.A.M – Заедно постигаме повече“ се провежда във Велико Търново. Срещата е организирана от Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ), съобщиха от областната администрация в Разград.

Участници във форума са над 50 представители на областни и общински администрации, териториални структури на институции, граждански организации, ромски медиатори, експерти по етническите въпроси, образователни експерти, регионални представители на Комисията за защита от дискриминация, социални партньори и др. от областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра, съставящи Северен  централен район за планиране. Участват също обучители, лектори, членове на екипа на проекта и експерти от Националната контактна точка.

От област Разград присъстват представители на областната администрация, на общините Разград, Исперих и Самуил, здравни медиатори, представители на РУО – Разград, директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Ясеновец, както и представители на неправителствените организации „Интегро“, „Кармен“ и „Феникс-Разград“.

На срещата се обсъждат предизвикателствата пред интеграцията на уязвимите местни ромски общности, ползите от устойчивия диалог за решаването на най-належащите проблеми, актуалните потребности за осигуряване на местен ефективен консултативен процес с участието на всички заинтересовани страни. Участниците получават актуална информация и за възможности за финансиране на заложените в плановете мерки чрез оперативни програми и други източници. Сред темите, които се обсъждат е и интегрирането на принципите на недискриминация в политиките за социално приобщаване на уязвими групи. Представят се резултати от изследвания, които свидетелстват за съществуващите социални дистанции и негативни стереотипи спрямо ромската общност, явяващи се пречка пред равноправното им участие в обществения живот. Участниците се насърчават да споделят добри практики за тяхното преодоляване на местно равнище.Интерес сред участниците предизвиква и темата за добрата комуникация, тъй като комуникационните умения играят важна роля за провеждане на успешен диалог и консултативен процес със заинтересованите страни, посочват от областната администрация в Разград.

 
Снимки: Областна администрация - Разград 

От там допълват, че форумът дава възможност на участниците да се запознаят, да обменят мнения, опит и добри практики, да повишат информираността и уменията си по представените теми, да обсъдят належащите проблеми пред интеграцията на уязвимата ромска общност и потърсят решения. Така те участват на практика в Националната ромска платформа, тъй като форумът демонстрира подхода на диалог, обмен, участие и сътрудничество, които са в основата на Платформата. Това води и до повишаване на ангажираността на участниците, представители на различни заинтересовани страни, към въпросите за социално-икономическото приобщаване на ромите, отбелязват от областната управа в Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама