30 детектора за измерване на концентрацията на радон ще бъдат поставени в жилищни сгради в Разградско

15:02, 24 фев 17 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната здравна инспекция в Разград участва в Националната програма за намаляване на въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население. Във връзка с изпълнението й в 30 жилищни сгради на територията на областта ще бъдат поставени детектори за измерване концентрацията на радон, съобщиха от здравното ведомство. От тях десет ще са в община Разград, по пет детектора ще бъдат поставени в общините Исперих и Кубрат, четири в община Лозница и по три в общините Цар Калоян и Самуил.

Детекторите ще бъдат разположени в сгради частна собственост, задължително на първи или приземен етаж. Собственици на жилища, които искат в дома им да се монтира апаратура могат да заявят желанието си до 10 март в Регионалната здравна инспекция. За повече информация гражданите могат да се обадят на тел. 084/611-149.

Процедурата за национално проучване се разделя съобразно сезонността на четири периода от три месеца, като се обхваща една година, посочват от здравното ведомство. От там допълват, че детекторите са абсолютно безопасни.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който прониква в помещенията през пукнатини в пода, кухини във вътрешните стени, канали, комуникационни тръби и др. Концентрацията на радон в жилището зависи от метеорологичните условия, честотата на отваряне и затваряне на прозорци и врати, вида на отоплителната система, както и от вида на използваните строителни материали при изграждане на дома.

В изпълнение на националната програма през 2015 г. РЗИ - Разград извърши проучване, относно нивата на радон във всички детски градини в региона. През 2015 г. и 2016 г. се проведе проучване за концентрациите на радон и в жилищните сгради. На два етапа бяха раздадени по 101 детектора в жилища на територията на областта. След едногодишен период за проследяване на нивата на радон, детекторите са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита /НЦРРЗ/, като предстои резултатите да бъдат отчетени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама