Общо 6 926 са регистрираните безработни в област Разград през януари

16:06, 27 фев 17 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През първия месец на годината постъпилите на работа регистрирани безработни от област Разград са 185, съобщават от Регионалната служба по заетостта. Повече от 40 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 36.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 98 безработни, а с посредничеството на бюрата по труда други четирима са наети по програми и мерки за заетост.

Общо обявените през януари свободни работни места от работодатели на територията на област Разград са 111.

През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика се изразява в заявените 108 места в бюрата по труда. Те са предимно от частния сектор, като най-много свободни позиции  са заявени от преработващата промишленост, селското стопанство и търговията, образованието, административните и спомагателните дейности, държавното управление.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Разград през януари са заявени три работни места.

Регистрираните безработни към края на януари в трите бюра по труда в област Разград, са общо 6926. Равнището на безработица за областта е 13,3%, при 12,8% през предходния месец. Най-високо е то в община Самуил – 30,1%, следват общините Лозница – 20,7% , Завет – 18,5% , Кубрат – 17,1%, Цар Калоян – 16,6% , Исперих - 16,4% , и най-ниско в община Разград - 6,9% .

Продължително безработните лица (с престой на борсата над 1 година) към края на януари са 3262 от всички регистрирани безработни в областта (с 11 по-малко отколкото са били през декември, а спрямо същия месец на м.г. техният дял намалява с 3,3%. Близо две трети от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 62%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама