Зам.-главен прокурор натискал следовател да повдига обвинения за катастрофата в Хитрино

17:10, 28 фев 17 25 1193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Следователят от Национална следствена служба Страхил Каменички е подал граждански иск за 26 000 лева срещу зам.главния прокурор Борислав Сарафов, съобщи в.“Капитал“ като се позовава на информационната система на Софийски градски съд, откъдето не е предоставена повече информация.

По информация на вестника делото има връзка с участието на Страхил Каменички и негови колеги в екипа по разследването на жп катастрофата в Хитрино. Данните са подадени от следователи в Националната следствена служба.

Става ясно, че преди време следователите са подали сигнал до етичната комисия на Върховна касационна прокуратура във връзка с поведението на Сарафов по време на това разследване. Това е станало на оперативна среща в Шумен, дни след инцидента, проведена при наблюдаващия прокурор по делото. На нея се е появил Борислав Сарафов, без да е ясно какво отношение има той към разследването. Той започнал да обижда следователите. Казал им, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани. И мислят само за ишиас и лумбаго, уточнява текстът в „Капитал“.

Уточнява се, че магистратът се обърнал към Страхил Каменечки и му казал, че има заешко сърце, тъй като не е повдигнал обвинение на „двама убийци“, визирайки двамата машинисти по делото. Той казал на следователя, че „го е проучил“ и че може да му „образува дисциплинарно производство пред Прокурорската колегия на Висщия съдебен съвет“. По закон Борислав Сарафов няма правомощия да инициира подобни производства, отбелязва изданието.

Според следователя Страхил Каменечки поведението на зам.главния прокурор било форма на натиск, тъй като законът не позволява да бъдат повдигнати „веднага“ обвинения на двамата машинисти, както Сарафов настоявал. Те се намирали в психиатричното отделение на болницата в Русе, въобще не било ясно дали състоянието им позволява извършването на процесуално-следствени действия с тях. А и по закон за целта трябва да бъдат призовани три дни по-рано, пише още „Капитал“.

Уточнява се, че това не е първият подобен случай със заместника на Сотир Цацаров. През май 2016 г. разследващият полицай при ГДБОП Людмила Ценова е завела две дела срещу Сарафов по идентични обвинения – оказат натиск по висящо разследване“Агромах“, обиди и заплахи. Тогава зам.-главният прокурор използва страницата на прокуратурата, за да разпространи своята версия за случилото се, обвинявайки дознателката в корупция и отправяйки обвинения към Софийски градски съд и в. „Капитал“, който публикува информация за това. В крайна сметка Сарафов се е извинил. А полицайката оттегли исковата молба и тъжбата си. Тогава нито Висшия съдебен съвет, нито инспектората към него не взеха отношение към случая, оправдавайки се се със законовия вакуум, получил се след конституционните промени в края на 2015г.,, според публикацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама