В десет детски градини в област Разград се изпълнява проект „Готови за училище”

06:45, 04 мар 17 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В област Разград десет детски градини са включени в социален проект, насочен към деца на семейства в неравностойно положение „Готови за училище”. Той се изпълнява за трета поредна година от Асоциация „Интегро”, с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива и фондация "Америка за България", съобщиха от асоциацията.

Целта на проекта е да се осигури увеличаване на посещаемостта в детските градини и ранното включване в образователния процес на деца от семейства в неравностойно положение. Безплатно образование чрез заплащане на месечните такси получават общо 110 деца от региона. От тях 22 се обучават в детска градина „Пролет“ в Севар, 18 деца са от детска градина „Кокиче“ във Вазово, 17 от ОДЗ „Слънчо“ в Завет, 13 от детска градина „Червената шапчица“ в Брестовене, осем от градина „Пролет“ в Раковски. В проекта са включени още по седем деца от детските градини „Осми март“ в Желязковец и „Дора Габе“ в Ясеновец, и по шест от детските градини „Щастливо детство“ в Сеслав, „Славейче“ в Лъвино и „Щастливо детство“ в Китанчево.

Ранното образование на децата от бедни общности оказва дългосрочно влияние не само върху резултатите в училище, но и върху качеството им на живот. Все още голяма част от децата от общностите в неравностойно положение остават извън обхвата на детските градини. Основните причини за това са финансови затруднения на семействата, липса на физически достъп и ниска мотивация на родителите.

Освен покриването на месечните такси за детска градина в рамките на проекта се работи и с родителите на децата по посока промяна на техните нагласи и мотивация. На децата са осигурени и учебни пособия, както и заплащане на медицински прегледи. Подкрепата, която получават по проекта, гарантира успешното обхващане на децата от сферата на ранното детско образование и последващото им успешно преминаване в начален етап на училищно образование.

Проектните дейности ще продължат до приключване на учебната година, посочват от асоциация „Интегро”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама