БЧК в Разград през последните четири години е подпомогнал 19 121 души

06:50, 05 мар 17 25 571 Шрифт:
Автор:

Д-р Владимир Заимов е преизбран за председател на Областния съвет на БЧК в Разград за следващите четири години по време на отчетно-изборното събрание на организацията. Гости на форума, който се проведе в заседателната зала на х-л „Лес” бяха представители на държавната и местната власт, на различни организации и партньори.

Д-р Заимов определи дейността на областната организация като отлична. В периода от 2013 до 2016 г. БЧК в Разград е подпомогнал общо 19 121 души – деца с увреждания, деца в риск, семейства, отглеждащи деца в неравностойно състояние, хора с трайни увреждания, самотноживеещи възрастни и бездомни.

Немалко е извършеното през годините и по програма Интервенционни запаси на ЕС, по която са подпомогнати 8 980 лица, както и с Оперативната програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица – с подпомогнати 7 566 души от региона. Стойността на храните, които са предоставени по програмите е 854 239 лв.,отчетоха от БЧК в Разград. Нова група, с която червенокръстката организация е работила в края на 2016 г. са бездомните лица, които са получавали храна в съботно-неделни и празнични дни, както и дрехи.

През отчетния период са подпомогнати 17 социални и здравни заведения от областта. Със средства от Фонд “Милосърдие” са подкрепени 38 лица, а средства за лечение в размер на 6000 лв. от Националния дарителски фонд за подпомагане са предоставени на десет деца, пострадали при катастрофи. Тoпъл oбяд е осигурен нa 173 дeцa oт coциaлнo cлaби ceмeйcтвa с разкрити девет трапезарии в Разград, Кубрат, Исперих,Завет и Лозница. Стойността на 8394 хранодни възлиза на 17 000 лв. за четири годишния период, като е получавана и партньорската подкрепа от общините. През отчетния четиригодишен период  БЧК-Разград е получила хуманитарни помощи на обща стойност 48 795 лв. , сочи още отчетът на хуманитарната организация.

БМЧК – Разград е лидер сред младежките организации в областта, желан и търсен партньор за реализиране на дейности в подкрепа на уязвими връстници. Организацията  разполага с обучени, всеотдайни, мотивирани и креативни млади доброволци, с изключителен принос в утвърждаването на хуманитарните ценности. Към настоящия момент на територията на областта са изградени и развиват своята дейност девет клуба – по два в Разград и Завет и по един в Кубрат, Исперих, Самуил, Лозница и Цар Калоян, отчетоха от хуманитарната организация.

През изминалите години в дейностите на Разградската младежка червенокръстка организация се включили 125 доброволци. Младите червенокръстци участват активно в различните кампании – за борба със СПИН, с наркоманиите, против тютюнопушенето и алкохолизма.

В резултат на целенасочени  медийни  кампании през годините са събрани и преведени поетапно над 10000 лв. за пострадали от бедствия хора от страната.

Сериозни задължения са поставени пред Българския Червен кръст по отношение на оказване на първа долекарска помощ, като ежегодно в курсовете с водачите на МПС в областта се обучават от 1100 до 1200 души.

През 2016г. членовете на Областната червенокръстка организация са били 4018. През настоящата година новоизбраното ръководство на Областния съвет на БЧК  и Секретариата на организацията ще насочат усилията си към повишаване на капацитета на организацията, за реализиране на по-високо ниво за предоставяните социални дейности и подобряване и разнообразяване качеството им и тяхната устойчивост. Сред приоритетите са още повишаване готовността на ОблС на БЧК за работа в бедствени ситуации и ефективността в работата на Областния съвет на БЧК в организационно отношение, чрез усъвършенстване взаимоотношенията с общинските съвети и дружествата на БЧК, за осъществяване мисията на организацията и мобилизиране на хуманитарна подкрепа в полза на уязвимите общности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама