ВКС върна делото на бившия кмет на Исперих Бейсим Басри за ново разглеждане

17:50, 08 мар 17 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният касационен съд отмени присъдата на бившия кмет на Исперих Бейсим Басри и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на Варненския апелативен съд. Решението е публикувано днес на сайта на институцията.

Касационното производство е образувано по жалби и допълнения към тях от подсъдимия Бейсим Басри.

С присъда от 18 март 2016 година на Апелативния съд във Варна, Бейсим Басри е признат за виновен в това, че на 23 февруари 2013 година в местността „Трънлив дол“ край с. Йонково е направил опит умишлено да убие длъжностно лице при изпълнение на службата му. За това деяние той е осъден на пет години лишаване от свобода. Признат е за виновен и в това, че е произвел четири изстрела с ловна карабина, за да осуети залавянето му като нарушител и бракониер. Мнозинството от настоящия касационен състав е констатирал, че въззивният съд не е изпълнил задълженията си за всестранно, обективно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, се посочва в решението на касационния съд. Оспорената от защитата валидност на част от доказателствените източници (протоколи за оглед на местопроизшествие) не е била убедително защитена. Същевременно, част от твърдените от поемните лица, разпитани в качеството на свидетели, факти не са били надлежно проверени, което е довело до това, че редица обстоятелства, имащи пряко отношение към правилното решаване на делото са останали неизяснени, се мотивират още магистратите.

Върховният касационен съд е констатирал съществени процесуални нарушения, които  трябва да се отстранят в хода на новото разглеждане. Магистратите посочват, че трябва да се проведе пълно и всестранно изследване на обстоятелствата по делото, чрез назначаването на допълнителна съдебно –балистична експертиза; да се извърши преразпит на поемните лица по протокола за оглед на местопроизшествие от 23.02.2013 г.; да се разпита поемното лице по протокола за оглед на местопроизшествие от 24.02.2013 г.; да се установят полицейските служители, присъствали на огледите на местопроизшествието и да се разпитат за начина на извършване на процесуално-следственото действие „оглед“; да се изиска справка от водещия разследването за евентуалното наличие на други протоколи за оглед на местопроизшествие, неприложени по делото, като при положителен отговор, протоколите да се приобщят и да се направи преценка на установените с тях обстоятелства. При необходимост да се съберат и други доказателства, се посочва в решението на съда.

Председателят на съдебния състав Севдалин Мавров е подписал решението с особено мнение. Според него не е извършен опит за убийство. Решението не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама