Трима кандидати за депутати от Разградско са били сътрудници на ДС

16:48, 09 мар 17 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трима кандидати за депутати от Разградски избирателен район са били сътрудници на бившата Държавна сигурност или военното разузнаване при режима преди 1989 г. Това показват резултатите от проверката на листите с кандидати за народни представители, обявени от Комисията по досиетата.

Двама от тях – Денчо Бояджиев и Николай Атанасов вече са известни като сътрудници на бившите служби, защото са били проверявани при предишни поводи.

Бояджиев е водач на листата на Коалиция "БСП за  България”. Той е бил секретен сътрудник – съдържател на явочна квартира от 1980 до 1990 година, псевдонимът му е бил Орбита, вербувал го е служителят на ДС в Разград Венелин Рачев.

 Николай Атанасов, кандидат от листата на ГЕРБ, е бил щатен служител в ОУ на МВР-Разград-ДС. Със заповед от 06.04.1989 г. е назначен за разузнавач.

Кандидатът на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”  Симеон Тодоров пък е регистриран като разузнавач под псевдонима Иванов. Снет е от действащия оперативен отчет през 1980 година.

Общо 78 са бившите сътрудници на ДС в листите в страната. За девет от обявените кандидат-депутати комисията разполага с данни, удостоверяващи принадлежност към службите и след промените от 10 ноември. Проверени са 4060 лица, като 1982 от тях не подлежат на проверка, се посочва в съобщението на Комисията по досиетата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама