С нова високотехнологична лапароскопска апаратура разполага разградската болница

14:29, 17 мар 17 25 1602 Шрифт:
Автор:

В МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Разград вече се извършват лапороскопски гинекологични операции. Това съобщиха днес на пресконференция зам.-председателят на Съвета на директорите д-р Драгомир Николов и началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Галина Аръшева.

Новата високотехнологична лапароскопска апаратура е на стойност 130 000 лева и е закупена с бюджетни средства на болничното заведение. Тя е разположена в отделението по акушерство и гинекология. Д-р Николов уточни, че подобна лапароскопска дейност в момента се развива само в АГ-отделенията във Варна, Русе и Тутракан.

Д-р Аръшева обясни, че лапароскопският метод има редица предимства – престоят в болницата е много кратък, възстановяването е изключително бързо и безболезнено, а белезите след интервенцията са значително по-малки. Тя заяви, че апаратурата се използва в две направления - за диагностика и за операции. По думите й има възможност да се обхванат жени с безплодие, като след диагностика се издава оперативен протокол за кандидатстване по Националната програма за инвитро оплождане. Д-р Аръшева каза още, че на оперативно лечение подлежат възпалителни заболявания, ендометриоза, извънматочна бременност, кисти, миоми. С новата апаратура вече е извършена и първата безкръвна операция на пациентка от Русе, която е имала киста на яйчника. Д-р Галина Аръшева изрази надежда, че броят на пациентите ще се увеличи и лапароскопията ще влезе като един утвърден метод и в разградската болница.

Снимка: Topnovini.bg

Тя е начело на отделението по акушерство и гинекология към МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Разград от декември миналата година. Завършила е медицина през 1992 г., през 1998 г. е приключила специализацията й по акушерство и гинекология, а от 2011 г. до миналата година е била началник на АГ-отделението в болницата в Бяла.

Като външен консултант в отделението работи и д-р Георги Хубчев от Русе, един от най-добрите лапароскопски специалисти в Североизточна България. На пълен щат в отделението са още д-р Боян Атанасов, доскоро работещ в Русе, д-р Павлина Павлова, която е пристигнала от Майчин дом - Варна, д-р Снежина Димитрова, д-р Росица Димитрова и д-р Манолова, която в момента е по майчинство.

Снимка: Topnovini.bg

Идеята на ръководството на болничното заведение в разград е до година-две да се създаде школа за лапароскопска гинекология и отделението да се превърне във водещо в тази дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама