Ванухи Аракелян: Имате всички основания да се гордеете с правораздаването в съдебен район Разград

17:58, 23 мар 17 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 96 процента от разгледаните наказателни дела през миналата година в Окръжния съд в Разград са приключили в тримесечен срок. В едномесечен срок пък са постановени 99,52 от съдебните актове. Това каза председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян, която бе гост на общото събрание на съдиите от Разградския окръжен съд. „Имате всички основания да се гордеете с правораздаването в Окръжен съд – Разград и съдебен район Разград”, посочи тя. Аракелян подчерта, разградските съдии са най-натоварените в Апелативния район, който включва шест административни области, те са първи по натовареност по наказателните дела и втори при гражданските и търговски дела. Председателят на Апелативния съд във Варна отбеляза още, че резултатите на Окръжния съд и съдебния район в Разград опровергават необходимостта от мониторинг от страна на Европейския съюз върху съдебната система.
Относно съдебната карта и бъдещето на съдилищата в Исперих и Кубрат Аракелян заяви, че трябва да се направи рестарт на процедурата, като първо се попълнят съставите на съдилищата и се анализира натовареността им. „Смятам, че съдебната карта не е свързана с това да се „кастри” провинцията за сметка на един град, а да има смислено и справедливо разпределение на кадрите”, добави Аракелян. Тя заяви, че очакванията на Североизточна България за справедливо разпределение на кадрите ще бъдат обявени и по време на избора на нови членове на ВСС.

От своя страна като основни проблеми председателят на Окръжния съд Лазар Мичев посочи намаления и неокомплектован съдийски щат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама