Десислава Атанасова: Нужна е цялостна реформа в областта на физическото възпитание и спорта

18:04, 23 мар 17 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наш първи ангажимент е Законопроектът за физическото възпитание и спорта, който бе одобрен с Решение на министерски съвет № 690 от 19 август 2016 год., да бъде разгледан и одобрен от новия състав на Народното събрание. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ Разград Десислава Атанасова пред представители на всички спортни клубове в областта. Ще се разработят и подзаконови нормативни актове въз основа на новия закон. Ще се изготви анализ на въздействието от предлаганите нормативни промени и ще се въведе строг мониторинг на спортните организации.

 

Да представи програмата на ПП ГЕРБ в сектор Младеж и спорт, в Разград пристигна и министърът на младежта и спорта във второто правителство на Бойко Борисов Красен Кралев. Той припомни, че след като 25 години спортът е бил оставен на самотек, именно при първото правителство на Борисов е стартирано изграждане на редица спортни съоръжения като залите "Арена Армеец" и "Арена Булстрад" в Русе, Колодрума в Пловдив, реконструиран е Дворецът на културата и спорта във Варна, завършена е зала „Булстрад Арена“ в Русе, започнало е мащабно строителство на закрита зала за лека атлетика в Бургас. Той изтъкна и държавното участие в изграждането на станалия емблематичен стадион „Лудогорец Арена”.

 

По време на дискусията той коментира детско-юношеския футбол и спорта за хората с увреждания. Кралев посочи, че България е сред държавите, които най-много финансират спорта за хора с увреждания, а последните години се залага много и на детско-юношеските школи. Той изрази тревожност от факта, че на територията на България има 300 училища без физкултурен салон, и още 400 с пригодени помещения, които са неподходящи за повечето видове тренировки на учащите. „За нуждите на българските училища има отделени 130 млн. лв, които ще бъдат инвестирани в спортни площадки. – допълни Десислава Атанасова – Недопустимо е в 21-ви век да съществуват училища без такава!”

 

За проблемите на образованието и ангажиментите, които ГЕРБ поема в тази област, Атанасова се срещна с бивши и настоящи служители в системата на българското образование. Заедно обсъдиха проблемите на сектора в момента, начините на решаването им. Като основен такъв Десислава Атанасова изтъкна уронения авторитет на българския учител. С планираната промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г. финансирането няма да зависи само от броя на децата. Така ще се спре закриването на детски градини и училища заради неправилна формула. Ще се въведе програма за подпомагане на училища и детски градини със слаби резултати. Ще бъдат направени преглед и промяна на държавните образователни стандарти с участието на учителите, социалните партньори и неправителствения сектор.

 

Целта на ГЕРБ е да бъде премахната бюрокрацията и да имаме гаранции за свободата на действие на учителите. На всеки 2 г. ще се извършва преглед на прилагането на принципите и изпълнението на целите, заложени в Закона за предучилищното и училищното образование и предприемане на конкретни действия за отстраняване на несъответствията. Ще бъдат разработени политики и механизми за връщане на дисциплината в училище и за повишаване на доверието в системата.

 

„Водещата ни задача е да имаме мотивирани, подговени и подкрепяни учители чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация. Затова гарантираме удвояване заплащането на учителите до края на мандата.” – завърши водачът на листата на ПП ГЕРБ в Разгард Десислава Атанасова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама