Повишила се е заболеваемостта от туберкулоза в Разградско

06:55, 24 мар 17 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новорегистрираните случаи на болни от туберкулоза в област Разград през 2016 г. са 13. Броят на заболелите е с пет повече в сравнение с предходната 2015 г., съобщават от Регионалната здравна инспекция. Данните са изнесени по повод днешния Световен ден за борба със заболяването.
Нивото на заболеваемост за миналата година в региона е 11,09 на 100 хиляди души. Заболеваемостта е по-висока от средната за областта през последните пет години – 7,96 на 100 хиляди и тази за 2015 г. - 6,82 на 100 хилядино е по-ниска за страната за 2016 г. - 17,79 на 100 хиляди души.

Възрастовата група с най-много заболели е от 50 до 59 години, следвана от тези на възраст от 40 до 49 години и от  30 до 39 години. Повече от 38 на сто от болните са безработни, а 30, 77 процента от заболелите са пенсионери.

Данните сочат, че заболеваемостта в селата е по-висока в сравнение с градовете. Болните са от 11 населени места на пет общини в региона.

Мотото под което преминава кампанията, посветена на Световния ден за борба с туберкулозата тази година е "Обединени да спрем туберкулозата”. Тя  е съпътствана от „Дни на отворени врати” за безплатни прегледи по туберкулоза.

 В националната инициативата участва и МБАЛ „Св. Ив. Рилски” в Разград,  като прегледите продължават до днес  и се извършват от специалисти на отделението по пневмология и фтизиатрия. По повод Световния ден РЗИ Разград пък ще проведе информационна кампания сред населението на областта.

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което се характеризира с поражение на различни органи и системи (най-често белите дробове) и хронично протичане. Заболяването има здравно и медико-социално значение, което се определя от широкото му разпространение, тежестта на протичане и сравнително висока смъртност при липса на лечение. Като социалнозначимо заболяване се свързва с икономическото развитие на дадена страна, условията на живот и бит на населението, нивото на здравеопазването и др. , отбелязват от здравното ведомство в Разград.

От там посочват, че днес туберкулозата е болест, която може да се излекува, ако се открие своевременно и се спазва стриктно лечението. При установен случай на заболяване в семейството, всички членове на домакинството трябва задължително да се консултират с лекар с оглед ограничаване разпространението на инфекцията. Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус, допълват от РЗИ-Разград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама