В община Разград 211 младежи могат да гласуват за първи път

14:25, 25 мар 17 / Политика 25 548 Шрифт:
Автор:

За изборите за народни представители на 26 март на територията на община Разград са образувани 68 избирателни секции, съобщиха от общинската администрация.  Разкрити са секции в Дома за стари хора и в Дома за възрастни с деменции. В МБАЛ „Св. Иван Рилски “ и Областната служба „Изпълнение на наказанията“, ръководителите не са образували избирателни секции.

Общият брой на избирателите в община Разград е 53 056, като 34 181 са с право на глас в гр. Разград, а 18 875 в останалите населени места в общината. Най-възрастният избирател е столетницата баба Петра Чакърова от Гецово. 211 са младежите, които са навършили пълнолетие и имат право да гласуват за първи път.

До изтичане на крайния срок 418 избиратели са подали заявления за вписване в избирателния списък по настоящ адрес . От тях 96 са от общинския център и 322 в населените места. Три заявления не са удовлетворени, тъй като не отговарят на изискванията от Изборния кодекс.

От избирателните списъци на община Разград са заличени 1244 лица по различни причини - поставени под запрещение; лишени от свобода; вписани в избирателните списъци по настоящ адрес; вписани в списъци за гласуване извън страната.

В законоустановения срок в общинската администрация в Разград и в населените места не са постъпвали необходимия брой заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания, поради което такава секция на територията на общината не е образувана.

Община Разград обаче е създала организация за транспортиране в деня на изборите на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването, с адаптиран автомобил.

Днес и утре всички звена от "Български документи за самоличност" в районите полицейски управления ще работят по приемането на документи на лица, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, за да имат възможност да упражнят правото си на глас, допълват от общинския пресцентър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама