Възпитаник на ПГИ „Робер Шуман” в Разград с отлично представяне на състезанието „Най-добър млад барман“

11:53, 28 мар 17 25 913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Станислав Савов от 11д клас на ПГИ „Робер Шуман“ в Разград се представи отлично на Регионалното състезание по професии „Най-добър млад барман“, съобщи преподавателят в гимназията инж.Соня Стоянова.

Състезанието, чийто домакин е била Професионалната гимназия по туризъм „Професор д-р Асен Златаров“ - Варна се провело в края на седмицата в хотел „Метропол“ в Златни пясъци. В лоби бара на хотела, в категория „Най-добър млад барман“, сили са премерили 11 претенденти от Добрич, Несебър, Варна, Разград, Стара Загора, Силистра, Шумен, Поморие, Сливен и др. В журито са участвали едни от най-добрите професионалисти на „Българска  асоциация на барманите”.

 За пръв път състезанието се провело по нов формат, който максимално се доближавал до световните изисквания към професията. Надпреварата е протекла в три етапа.

В първия етап, младите бармани са били оценени за теоретични познания в барманството.

Във втория етап – „Speed mixing“ (бързо смесване), те имали за задача, за 2 минути да приготвят едновременно три класически коктейла – „Негрони“, „Скоч Сауър“ и „Роб рой“. Станислав Савов от 11д клас на ПГИ „Робер Шуман“ – Разград, успял да миксира съставките за 1 минута и 52 секунди. Така, той се оказал втори по бързина сред участниците.

В третия етан – приготвяне на смути, възпитаникът на разградската гимназия е приготвил в блендер безалкохолен коктейл „Разсъмване“ от „Пюре личи“; сиропи „Амарето“ и „Естрагон“; битер „Ревен“; портокалов сок; коричка от лимон и предварително натрошен лед. Журито изказло специалните си комплименти за вкусовите качества и гарнитурата от портокалови цветчета и дафинов лист, монтирани върху шушулка от ванилия.

Комплексната оценка от представянето, класирала Станислав на 4-то място в регионалния кръг. Това, автоматично го изпраща на участие в национален кръг „Най-добър млад барман“, който ще се проведе на 20-22 април в гр. София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама