ПГТС в Разград отбеляза 96-годишнината от създаването си

16:47, 06 апр 17 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Професионалната гимназия по транспорт и строителство /ПГТС/ „Христо Смирненски“ - най-старото професионално училище на територията на област Разград отбеляза днес 96 години от създаването си. В залата за презентации на гимназията се бяха събрали възпитаниците на гимназията, учителите, директори на училища и много гости. Сред тях бе и зам.-областния управител Нурие Црънгалова, съобщиха от областната управа. Тя поднесе поздравителен адрес от името на Областния управител Манол Кившанов. „Щастлив съм да споделя с Вас вълнуващите празнични мигове, озарени от грейнали усмивки и удовлетворение от пълноценно изминат 96-годишен път, посветен на една от най-благородните житейски мисии – образованието и възпитанието на младите хора, подкрепата за сбъдване на мечтите им“, се казва в поздравителния адрес. На учителите Кившанов пожелава да бъдат все така всеотдайни и отдадени на своята мисия, здраве, мъдрост, творческо озарение и професионално удовлетворение. А на учениците: да вярват в силата на знанието и успеха към неспирния стремеж към съвършенство.

Снимка: Областна администрация - Разград

 След отправените приветствия и пожелания, празникът продължи с тържествено награждаване на изявени ученици от гимназията.

Тържественият ден започна с поднасяне на венец пред паметника на Христо Смирненски в двора на училището, след което се състоя финалът на училищното състезание по тенис на маса. В празничната програма бяха включени и изяви на клуб „Как да се обличам и държа в обществото“, създаден по проект „Твоят час“, надпревара по майсторско управление на МПС на училищния полигон, където се  представи още един клуб по проект „Твоят час“ – „Хоби кар“.

Снимка: Областна администрация - Разград

 ПГТС „Христо Смирненски“ е наследник на две учебни заведения. Неговото начало е поставено в далечната 1921 година, когато на 1 октомври със заповед на Министерството на просвещението в Разград се открива „Държавно практическо коларо-дърводелско училище“. През 1945 година то е преобразувано в промишлена гимназия под името „Държавно средно техническо за превозни средства училище“. Днешното име „Христо Смирненски“ получава през 1960 година. От 1996 година СПТУ се превръща в Образцов техникум по транспорт. Последната трансформация е през 2002 година, когато към него се влива СПТУ по строителство, за да се стигне до днешната Професионална гимназия по транспорт и строителство.

Снимка: Областна администрация - Разград

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама