От Пожарната в Разград предупреждават за опасност от пожари по Великден

07:00, 08 апр 17 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстоят честванията на църковния празник “Възкресение Христово” (Великден). Те са свързани с масовото събиране на хора в църкви, манастири, параклиси и други подобни обекти, в които се провеждат церемонии във връзка с празника. Изпълняваните ритуали, съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, значително повишават рискът от възникване на пожари, съобщават от Областната дирекция на МВР в Разград.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Разград призовава за внимателно боравене със запалените свещи при посещение в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса е минимална, уточняват от полицията.

От там посочват, че запалените свещи, които се пренасят след църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети може да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите.

След прибирането си в домовете, не оставяйте свещите да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля по горимите предмети, а последиците, до които може да доведе един пожар са изключително сериозни. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол, допълват от там.

При инцидент по най-бързия начин сигнализирайте на тел. 112!, призовават от полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама