Откриха националния конкурс за млади пианисти "Димитър Ненов"

12:10, 08 апр 17 / Култура 25 879 Шрифт:
Автор:

„Музиката трябва да носи усмивки и удоволствие. Пожелавам ви да свирите не като на конкурс, а за удоволстие”. Това каза в приветственото си слово Евгени Желязков - председател на журито на националния конкурс за млади пианисти "Димитър Ненов", който започна днес в Разград. Шестото издание на музикалната проява бе открито в къщата-музей, където е роден пианистът и композитор, чието име носи конкурсът. Желязков пожела успех на участниците в конкурса. Той благодари на родителите, че спомагат младите таланти да се подготвят. Специални благодарности отправи към музикалните ръководители, за това, че успяват да ангажират децата със сериозната класическа музика в това трудно икономическо и духовно време.

Членове на журито са проф. Албена Димова, ръководител на катедра по пиано и акордеон в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и Надежда Милева – директор на Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов” -Шумен.

 

По време на откриването бе определен чрез жребий и поредността на представянето на участниците в конкурса. Жребият беше изтеглен от най-малкия участник в конкурса – Тома Вълков от Казанлък. В конкурсната програма участват млади пианисти от Шумен, Казанлък, Силистра и Разград. В категорията за индивидуални изпълнители ще се конкурират 18 пианисти, разделени в пет възрастови групи. В категорията „Клавирни дуа“ ще участват две двойки. По регламент участниците задължително ще представят на сцената изпълнение от Димитър Ненов, с изключение на най-малките пианисти до втори клас.  

Прослушванията на участниците са в залата на Разградската филхармония. Награждаването на лауреатите и галаконцертът ще се състои утре от 11.00 часа. 

 

Музикалният форум се организира от община Разград, Народно читалище "Развитие 1869" и къща-музей "Димитър Ненов". Целта на конкурса е да популяризира творчеството на големия български композитор и да открива и стимулира млади изпълнители.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама