БЧК в Разград организира кръводарителска акция

07:00, 09 апр 17 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акция по безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Дари живот” организира Областният съвет на БЧК в Разград, съвместно с болницата, съобщиха от червенокръстката организация. 

Кръводарителската акция ще се проведе на 10 април /понеделник/, в сградата на МБАЛ „Св.Иван Рилски” от 08:30 до 12:00 часа. В инициативата могат да се включат всички здрави хора на възраст от 18 до 65 години. Основната цел на кръводарителската кампания e да се популяризира значението на безвъзмездното и доброволно кръводаряване и да се подпомогнат болничните заведения през великденските празници, посочват от БЧК-Разград.

От хуманитарната организация уточняват, че кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв, с цел подпомагане на човешко здраве и спасяване на живот.

Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност, на всеки здрав гражданин. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Това става еднократно като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват пет пъти в една календарна година, а жените - четири пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от осем седмици. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, който дарява кръв, кръводаряването не вреди, допълват от БЧК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама