Пламен Дойнов представя в Разград книгата си „Балът на тираните”

09:43, 10 апр 17 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известният поет и литературовед Пламен Доойнов ще се срещне днес с разградската публика, за да представи книгата си „Балът на тираните”. Поетично -музикалната вечер, организирана от Община Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” и Сдружение на писателите в Разград ще се състои от 18 часа в къща музей „Димитър Ненов”, съобщиха от културната институция. Програмата включва рецитал на автора, както и музикални изпълнения на цигуларката Божанка Николова и пианистката Росица Дачева.
„Балът на тираните“ съдържа стихотворения, писани между 2012 и 2016 г., които се появяват за първи път в самостоятелна авторска книга на Пламен Дойнов. Тя се основава на текстове, представени в поетическото четене Нова политическа поезия на 22 февруари 2016 г. в София. Сред заглавията личат „Любовта на министър-председателя“, „Кратък план за убийство на върховен съдия“, „Секретарката на военния министър разказва“, „Докато освобождават хазарта от ДДС“, „Поканата от президента пристига при точния човек“, „Продажните поети на 60-те, отново“, „Агент „Ирис“ и Вера се завръщат от Швеция“, „Агент „Георги“ превежда „Власт и съпротива“, „Непроизнесено слово от Любомир Левчев…“, „Ловец на бежанци“ и др.

Доц. Пламен Дойнов е роден в Разград. Автор е на седем книги с поезия, между които „Висящите градини на България“, „Истински истории“ и на книгата със стихотворения и есета „Кафепоеми“, която е преведена във Франция („Le temps d’un café”, Еditions Caracteres, Paris, 2006) и Унгария („Кávéköltemények“, Napkut Kiado, Budapest, 2007). Носител е на национални награди за поезия, сред които „Яворов“ (Поморие, 1995) и „Иван Николов“ (2004). За пиесите си е отличаван с наградите за съвременна българска драматургия „Иван Радоев“ (2001) и „Аскеер“ (2006). За изследването си „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“ е носител на националната награда „Христо Г. Данов“ (2012) в категория „Хуманитаристика“. Негови стихотворения и пиеси, статии и студии са публикувани на английски, френски, немски, унгарски, руски, испански, сръбски, турски и други езици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама