Разград събра най-добрите млади физици в страната

20:08, 10 апр 17 25 874 Шрифт:
Автор:

В Разград тази вечер бе открита 49-та национална олимпиада по физика. На събитието, което се проведе в залата на разградската филхармония присъстваха представители на областната администрация, на общината, на Регионалното управление на образованието, синдикати, експерти по природни науки и екология, ръководители и учители от цялата страна. Сред гостите бяха зам.-кметът на общината Ердинч Хасанов, зам.-областният управител Ценка Иванова, Рада Нейчева – областен координатор на синдиката на българските учители. Поздравителни адреси бяха получени от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, областния управител Манол Кившанов, общинския кмет д-р Валентин Василев и председателят на синдиката на българските учители Янка Такева.

 

Поздрав към участниците и гостите отправи началникът на Регионалното управление на образованието Атанас Дончев. Той посочи, че Разград също е дал своя дял в развитието на науката физика. Един от известните български физици акад. Асен Дацев е от лудогорския град. В Разград е завършил и друг известен физик - акад. Христо Христов, който е родом от Варна. В по-нови времена Разград се гордее с постиженията на ученика на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” Янко Тодоров, който е завоювал доста престижни награди на национални олимпиади, сребърен медал на международна олимпиада в Канада и продължил висшето си образование в областта на физиката в Париж, където и понастоящем работи като научен работник. Дончев пожела на всички участници достойно и успешно представяне, да разкрият своите знания и възможности в максимална степен.

 

Успешна и ползотворна работа и да постигнат повече от това, което очакват пожела на младите физици и доц. д-р Виктор  Иванов, председател на националната комисия, която в следващите два дни ще оценява резултатите от олимпиадата. Музикален поздрав към присъстващите в залата поднесоха младежите от школите към Центъра за работа с деца.

Организатори на националанта олимпиада по физика са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието, община Разград и ОУ „Никола Икономов”. В надпреварата, която ще се проведе във вторник и сряда в ОУ „Никола Икономов” ще участват 119 ученици от 19 области в страната, показали най-високи резултати на областния кръг. Младите физици ще се състезават в четири възрастови групи. В първа група ще са ученици от седми клас, във втора - от осми, в трета - от девети и в четвърта група – ученици в 10, 11 и 12 клас. Утре всички ученици ще решават теоретични задачи. Резултатите от писмените работи ще бъдат изнесени от 19 часа в залата на Разградската филхармония.

 

Във втория модул, който ще се проведе на 12 април ще участват само ученици от четвърта група. Те ще решават две практически задачи. Обявяването на резултатите от втория състезателен ден и закриването на олимпиадата е от 19.30 часа в актовата зала на ОУ „Н. Икономов”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама