26 младежи са наети на работа в община Лозница по европроект

07:00, 21 апр 17 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Лозница се реализира проект „Активирани и мотивирани младежи от Община Лозница“ по схема „Активни” на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът се изпълнява от общината в партньорство с Центъра за професионално обучение към „Бейском“ ООД и Сдружение „Зорница“, съобщи председателят на сдружението Галина Иванова.

 Стойността му е 213 604.72 лв., а продължителността – 13 месеца. Главната му цел е активиране и интегриране на пазара на труда на младежи от 15 до 29 г. възраст от община Лозница, които не са в образование, обучение, не са в заетост при работодател и не са регистрирани като безработни в ДБТ.

По проекта са установени 32 младежи, отговарящи на критериите. От тях 28 са преминали обучение по специална програма, подготвяща ги за успешното им кандидастване за работа и включването им на трудовия пазар. Мотивационното обучение е проведено от експерти на СНЦ „Зорница”. Младежите са преминали курс, според желанията им по специалности „Озеленяване и цветарство” и „Основни и довършителни работи”.  26  от младежите са наети на работа за период от 6 месеца, в кметствата по местоживеенето им.

 Резултатите по поекта бяха представени на кръгла маса в залата на ОДК. В срещата участваха представители на общинската администрация и партньорите, кметове на населените места, в които има назначени младежи по проекта, представители на Бюрото по труда, лица от целевата група. Всеки сподели своите виждания за проблемите на младежите, които им пречат да се реализират на пазара на труда, впечатленията и поуките от изпълнението на проекта. Макар резултатите да са постигнати на 100%, младите хора имат нужда да се образоват, да оптимизират очакванията си, както и да им се предложи дългосрочна заетост, отговаряща на опита и квалификацията им, бе споделено по време на дискусията.

След приключване на проекта, благодарение на установените добри разботни взаимоотношения между партньорите, ще се потърсят и други варианти в посока осигуряване на заетост, не само за младите хора, но и за представители на по-възрастното поколение, информира още Галина Иванова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама