ОУ "И. С. Тургенев" в Разград е партньор по международен проект

18:12, 21 апр 17 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици от шест държави участват в европроект за международно партньорство и обмяна на опит по Програмата "Еразъм плюс". Проектът е наречен "Вдъхновяващи училища, амбициозни ученици" и е на стойност 20 500 евро. Той ще продължи до юни 2018 година. Основната му цел е сформиране на училищен ученически парламент, където учениците придобиват управленски умения, развиват своята креативност и инициативност, учат се да бъдат по-отговорни и съпричастни.
Напредъка по проекта до момента и дейностите, които предстои да се изпълнят бяха представени днес на пресконференция в Областния информационен център, с чието съдействие е спечелен проектът . ОУ "И. С. Тургенев" е първото основно училище в област Разград, което печели такъв проект, съобщи Айтен Кязимова, ръководител на разградския екип по проекта и преподавател по английски език в училището. Разградското училище участва в реализацията на проекта с учебни заведения от Полша, Испания, Италия, Кипър и Турция.

В рамките на проекта група ученици наскоро се завърна от обучително пътуване в град Дос Ерманас (Испания). Учениците от групата са избрани чрез мониторинг на знанията им по английски език и според натрупаните най-много кредити от активна извънкласна дейност. Оценени са не само за отличните резултати по учебните предмети, но и по тяхната творческа инициативност, изявена гражданска позиция и креативност.

Седмокласничката Станимира направи подготвена от нея презентация „Моето пътуване до Испания”. Всички останали участници във визтата – съученичката ú Мария, и шестокласниците Кристиян и Алкин, споделиха поотделно своите впечатления от природата, инфраструктурата и гостоприемността на града от топлата страна. Децата откроиха приликите и разликите на образователните системи там и у нас.

Милена Орешкова, ръководител на проекта и директор на училището отбеляза, че това пътуване е било много вълнуващо за децата и те са се завърнали удовлетворени от осъществената обмяна на опит и добри практики. Тя обясни, че по испанския пример в училището в Разград ще се обособи „стая за стрес”, в която малчуганите от първи и втори клас ще могат да преодоляват напрежението и агресията, натрупали се у тях по различни поводи в ежедневния учебeн процес.

По проекта предстоят още няколко посещения на разменни начала в училищата партньори. През септември тази година разградската група ще пътува до Италия, а през март догодина гости, определени от партньорските учебни заведения по проекта ще посрещне разградското училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама