Няма регистрирани случаи на заболели от морбили в Разградско

07:00, 22 апр 17 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За периода 1999 г. – 2016 г. подлежащи на обхват с триваксина срещу морбили, паротит и рубеола в област Разград са 20 197 лица. Открити и издирени са 312 души на възраст от 13 месеца до 18 години, неимунизирани или без данни за имунизация, които се намират на територията на страната, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Разград.

 През периода 17 март – 20 април 2017 г. са имунизирани 193 души от региона срещу морбили, като няма съобщени нежелани реакции след ваксинацията. Останалите неимунизирани лица ще продължат да бъдат издирвани и да се обхващат от общопрактикуващите лекари с имунизация против заболяването с триваксина, уточняват от здравното ведомство.

От там посочват, че до момента на територията на област Разград няма регистрирани случаи на заболяването морбили. Регионалната здравна инспекция разполага с необходимото количество ваксини и работи активно за незабавното ваксиниране на неимунизираните деца в областта и  призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.

За недопускане разпространението на морбили здравната инспекция в Разград е издала предписания на всички общопрактикуващи лекари на територията на областта -  да направят преглед на имунизационния статус на лицата  от пациентските си листи на възраст от 13 месеца до 18 год, подлежащи на имунизация срещу морбили. При откриване на случаи на неимунизирани лица, незабавно да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина морбили – паротит – рубеола.

Експертите от РЗИ – Разград са провели работна среща със здравните медиатори от областта, с цел съдействие за издирване на лица от рискови групи на възраст 13 мес. – 18 год., неимунизирани срещу морбили и насочване за имунизация, създадена е и организация за своевременна хоспитализация за лечение и изследване в ОИБ на МБАЛ – Разград на всички случаи, съмнителни за морбили.

Изготвени са 250 здравно – образователни материали (брошури), които се разпространяват, с цел запознаване на населението със заболяването – морбили и осигуряване на ефективна защита от инфекцията, чрез имунизация. Представена е и презентация на тема морбили и са проведени три мултимедийни обучения в ОУ „Тургенев“ и ПГХТБТ „М. Кюри“ с 81 участника от 7 до 12 клас, допълват от здравната инспекция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама