Приемат годишния отчет за изпълнение на Програмата за управление на община Исперих за 2016 г.

07:00, 23 апр 17 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Исперих Бейсм Руфад внася за одобрение пред Общинския съвет годишния отчет за изпълнение на Програмата за управление на общината за 2016 година. Докладната записка ще бъде обсъждана в понеделник от постоянните комисии, а на 27 април - на заседание на местния парламент.

По отношение на инфраструктурата през 2016 г. със средства, осигурени от републиканския бюджет са ремонтирани 1212 м от IV-токласен общински път Свещари-Вазово-Райнино, се посочва в годишния отчет за изпълнение на управленската програма на кмета на община Исперих. През месец октомври в ДФ „Земеделие“ са внесени два проекта по подмярка 7.2 на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., единият от които предвижда изграждане, ремонт и рехабилитация на общински пътища -  пътя Пристое–Белинци/Духовец-граница община Исперих–Каолиново и пътя Исперих-Веселец/Свещари-Вазово-Райнино".

През периода са предприети първите стъпки в посока модернизиране на системата на уличното осветление - вече е възложено извършване на обследване за енергийна ефективност на улично осветление на територията на гр. Исперих“, въз основа на което ще се разработи проект, с който да се търси финансиране от европейски донори – Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство или Националния доверителен екофонд.

Със собствени бюджетни средства и средства от републиканския бюджет е ремонтирана и оборудвана Детска млечна кухня в сградата на ОДЗ „1-ви юни“, извършен е ремонт на здравна служба в с.Подайва и подменен водогреен котел на ОУ „В.Априлов“, гр.Исперих.

По Националната програма за енергийна ефективност през 2016 г. в Община Исперих са санирани и въведени в експлоатация две многофамилни жилищни сгради в ж.к ,,Васил Априлов”, блок 1 и блок 3 с общо 182 апартамента като общата стойност на безвъзмездното финансиране за тях е 2 049 865 лв. Община Исперих е първата в областта с два приключени обекта по тази програма. През 2017 г. се очаква да започне реализирането на още два проекта за саниране на бл.4 и бл.7 на ж.к. „Васил Априлов“, за които през 2016 г. има подписани договори.

В края на 2016 г.,  общината подписа договор с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж 2014-2020“ за реализирането на проект „Основен ремонт, оборудване и обзавеждане на ПГСС „Хан Аспарух“, като изпълнението му следва да приключи до декември 2018 г., се посочва още в годишния отчет на кмета.

През месец октомври е внесен в ДФ „Земеделие“ проект по подмярка 7.2 на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. за ремонт и мерки за енергийна ефективност на две от крилата на читалищната сграда (източно и южно), в които се помещават библиотеката, музейната експозиция и ритуалната зала.

През 2016 г. започна подготовката на проект „Изграждане на част от V-ти етап на канализационната мрежа на гр.Исперих“, по който ще се изградят още 3735 м нови битови колектори, с което ще се осигури 100 % свързаност на жителите на Исперих. Финансирането ще бъде осигурено от МОСВ, чрез ПУДООС, заявява още общинският кмет.

През изтеклата година е подготвен и проект за реконструкция на външен водопровод от събирателна шахта при шахтови кладенци 2, 3 и 4 до ПС „Димитрово“, от ПС „Димитрово“ до разпределителна шахта на с.Тодорово с обща дължина 14 183 м, за който също се очаква финансиране от ПУДООС. От реконструирания водопровод ще се възползват общо 7023 жители на 8 села – Вазово, Китанчево, Печеница, Конево, Свещари, Тодорово и Яким Груево.

През 2016 г. със средства, осигурени от републиканския бюджет са ремонтирани 1200 м от ул. „Лудогорие“ в гр. Исперих. Сериозни суми от републиканския бюджет са насочени към подобряване на общинската пътна инфраструктура и уличната мрежа в няколко големи села на общината. С близо 2 млн. лв. са ремонтирани 6750 м улици в с.Йонково, 5721 м в с.Лудогорци, 5965 м в с.Свещари и 390 м в с. Китанчево

През изтеклата 2016 г. е възложена голяма обществена поръчка за разработване на технически проекти за ключови обекти в общината (централна градска част, улици в гр.Исперих, изграждане на Комплекс за социални услуги за възрастни хора в сградата на бившето общежитие, изграждане на Туристически информационен център, благоустрояване на обществени зелени площи чрез изграждане на спортни и детски площадки в гр.Исперих и селата, ремонт и мерки за енергийна ефективност на двете сгради на общинската администрация), с които да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (подмерки 7.2 и 7.5), Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, Инвестиционна програма за климата към Националния доверителен екофонд, МИГ Исперих и др.

През 2017 г. общината ще има готовност да кандидатства с повече проекти за изграждане на зони за отдих и спорт в населените места на общината. Средства за такъв тип проекти са предвидени в новата Стратегия за местно развитие на МИГ Исперих, отбелязва в годишния си отчет кметът Бейсим Руфад.

В документа е представено извършеното и това какво предстои да се осъществи и в останалите сфери – социална, образование, здравеопазване, екология, туризъм, култура и спорт.

Годишният отчет за изпълнение на програмата за управление на кмета на община Исперих за 2016 г. може да се види в сайта на общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама