Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград работи по проект за допълнително стимулиране на четенето

16:27, 24 апр 17 25 1156 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград, съвместно с Асоциация „Интегро” и СНЦ "Народно Читалище Рома - Вазово – 2007" реализира проект в рамките на „Библиотеката – активен участник в обществения живот”.  Проектът е с наименование „Мобилна библиотека: Мисия чета и разбирам” и е с период на реализация от септември 2016 г. до края на април 2017 година. Той е финансиран от Фондация „Глобални библиотеки - България”. Проектните дейности се ръководят от Димитър Петров за библиотеката с партньор-координатор Кадрин Хасанов от Асоциация Интегро.

 

В реализирането на проектните дейности са изградени две групи: клуб „Аз и мама четем заедно” и клуб „Ромски творец”, съобщи днес ръководителят на проекта Димитър Петров. Той обясни, че първата група обхваща деца с родителите си и роднини от подготвителната група на детската градина и ученици от първи до пети клас. В клуб „Ромски творец” участват ученици след пети до дванайсти клас, учещи в местното основно училище и в средните училища в Исперих. Срещите с децата и по-големите ученици се провеждат в помещението на СНЦ "Народно Читалище Рома - Вазово – 2007" и новооткрития „Майчин център” в село Вазово.

Петров обясни, че в рамките на двете основни дейност са сформирани две групи. Първата е създадена от млади майки, като често децата били придружавани и от бабите си. В групата участвали по седем-осем, понякога до 15 жени, придружаващи децата си или внучетата си на възраст от 6-7 до 12 г.

 

Петров заяви, че през месеците на реализация на проекта са посещавали общността на място в читалището във Вазово и в „Майчин център”. „Успяхме да създадем интерес у децата за четене, заедно с майките си и големите батковци от другия клуб. Получи се една неформална обстановка извън училище, където децата се обучаваха под формата на игра”, обясни ръководителят на проекта. По време на занятията са били задавани задачи за следващи срещи, да бъдат прочетени книжките и да се преразкажат. Тези, които успеели да преразкажат написаното като награда получавали книжката, която е в тях. Децата били научени как да поддържат книгите и как да се грижат за тях, да не бъдат измърсявани и смачквани. По време на занятията децата научили какво представлява библиотеката и защо хората са измислили книгите, какво дават книгите на хората и защо трябва да ги пазят. „Клубните помещения бяха винаги отоплени през студените месеци и децата се чувстваха комфортно. Получи се така, че с нетърпение очакваха да отидем при тях и да ни разкажат, колко много са научили от книжките”, сподели още Димитър Петров. Той подчерта, че ефекта от тази дейност е голям, защото в семействата на подрастващите деца са получили, като лична собственост книжки, каквито за първи път имат. Децата ще могат да правят и обмен, като си ги разменят, заемат и връщат. Освен това в рамките на проекта е направена и безплатна регистрация и библиотечни карти на учениците, които участвали в групите. 

 

Петров заяви, че в Клуб „Ромски творец“ се включили около 10 младежи от ромски произход между 12 и 18 години. Често идвали и повече, но само в определени срещи. Младежите са ученици в местното училище и в гимназия „Васил Левски” в Исперих, които посещават редовно учебните занятия. С участниците са проведени срещи-разговор за творчеството и смисъла от него. „Оказа се, че половината са правили опити да пишат и двама-трима имат добри постижения. Написаха есета, направиха опит и за стихотворения”, каза още ръководителят на проекта. Той обясни, че да придобият самочувствие и да правят опити за писане на младежите е помогнал и местният ромски творец Фильо Христов.

 

В рамките на проектните дейности са проведени дискусионни беседи за четенето на книги, за тяхното съхранение и обмен. Библиотеката е издала безплатни библиотечни карти на участниците и е стимулирала посещението на културната институция и обмен на информация. На една от срещите са разгледани произведения на ромски творци като Усин Керим, Сали Ибрахим, Михаил Ангелов от общността от Вятово, Бисер Алеков – който произхожда от местната общност и сега се реализира в Брюксел.

Димитър Петров допълни, че през месец май като част от проектните дейности ще бъде издадена брошура, в която ще има място за есетата и за някои стихотворения, които не са публикувани никъде досега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама