Недостигат средства за безплатен транспорт на учениците в община Разград

11:56, 26 апр 17 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 100 000 лева няма да достигнат на община Разград за обезпечаване на разходите за безплатен транспорт на учениците от общината до края на учебната година.

Това съобщи кметът д-р Валентин Василев. Преведената от държавата субсидия за шестмесечието е от 73 000 лева, които по думите на кмета са недостатъчни да покрият реалните разхода за ученическия транспорт.
Д-р Василев уточни, че причините са свързани с прилагането на новия закон за предучилищното и училищното образование. Съгласно измененията в закона от първи януари право на безплатен транспорт имат всички ученици до 18 години. Това по думите му е увеличило и броя на пътуващите безплатно ученици. Има и дублиране на деца в списъците за ползване на училищни автобуси и обществен транспорт. Не е спазено и изискването за превоз на деца и ученици до най-близкото населено място, в което има съответната група или клас. Кметът подчерта, че в началото на годината броят на децата в общината, ползващи безплатен транспорт е бил 683, а към първи март те са вече 976, с 284 повече. 

Община Разград е изпратила писма до Министерството на образованието с искане да бъдат отпуснати допълнителни средства, като дотогава дейността ще бъде финансирана с бюджетни средства на общината. Изпратени са писма и до директорите на училища за по-строг контрол по отношение на издаването на служебни бележки, като и до превозвачите за предприемане на мерки за коригиране на установените несъответствия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама