Условна присъда за мъж от Разград, причинил смърт при трудова злополука

15:51, 26 апр 17 25 656 Шрифт:
Автор:

Състав на Окръжния съд в Разград осъди днес на една година и четири месеца лишаване от свобода условно Ахмед Салтък от Разград за причинена смърт по непредпазливост при трудова злополука. Присъдата му бе отложена с 3 години и шест месеца изпитателен срок. Тя бе постановена в условията на съкратеното производство, тъй като подсъдимият е направил самопризнания.

Мъжът бе признат за виновен в това, че на 9 март м.г., като ръководител на строителен обект, поради немарливо изпълнение на задълженията си и нарушавайки правилата за безопасни условия на труд е причинил по непредпазливост смъртта на 44-годишния Идриз Курдов от село Мортагоново.

 Според обвинителния акт подсъдимият е бил назначен от фирма „Валли 10” като техник и ръководител на обекта, като е трябвало да упражнява постоянен контрол по безопасност на труда. Идириз Курдов е бил общ работник на изграждащата се инсталация за изгаряне на опасни отпадъци в района на бившата автобаза на „Антибиотик“. По време на изкопни работи за прекарването на водопровод, на 9 март той е полагал тръба заедно с друг работник, който предупредил Селдък, че има опасност от срутване и трябва да прекратят работата. По настояване на подсъдимия обаче двамата влезли в изкопа, но заради дъждовното време се е свлякла земна маса, която затрупала Идриз. Въпреки че успели да го извадят, пристигналата Спешна помощ само констатирала смъртта му. Според аутопсята мъжът е бил с тежка съчетана мозъчна травма и други увреждания. Вещите лица установили, че изкопът не е бил укрепен, въпреки че е имало подготвено предпазно укрепително съоръжение, което не е било използвано.

 Адвокатът на подсъдимия пледира за по-ниска присъда, тъй като фирмата е назначила подсъдимия като ръководител едновременно на три обекта и той не е бил в състояние да контролира непрекъснато и трите. За това дружеството е било глобено от Инспекцията по труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама