Осем трудови злополуки са станали на територията на област Разград от началото на годината

13:40, 27 апр 17 25 713 Шрифт:
Автор:

Област Разград дели 24-то място с област Хасково сред 28-те области в страната по брой на регистрирани трудови злополуки през 2016 година. През миналата година от регистрираните общо в страната 2848 злополуки, в област Разград са станали 0,6 % от злополуките. Това съобщи днес директорът на Териториалното поделение на НОИ Веселин Николов на заседание на Областния съвет по условия на труд. Срещата се проведе в областната администрация под председателството на зам.областния управител Ценка Иванова. Заседанието бе свикано във връзка с отбелязване на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа.

Николов информира още, че през 2016 г. на територията на Разградска област са декларирани 20 злополуки. От тях 17 са признати за трудови, като 14 са възникнали на работното място. През периода са регистрирани четири злополуки със смъртен изход, като случаи са в икономически дейности.

По думите на Николов се запазва тенденцията от последните години, да преобладават злополуките с пострадали на по-висока възраст. Впечатление прави и това, че почти всички злополуки са със сериозни увреждания на пострадалите и в някой случаи води до трайна неработоспособност и инвалидизиране.

През първото тримесечие на 2017 г. в област Разград са регистрирани осем трудови злополуки, с две повече спрямо същия период на 2016 г., отчете още Веселин Николов. Пет от злополуките са станали на работното място и три на път за работа.

Николов допълни, че през 2016 г. и първото 3-месечие на 2017 г. в ТП на НОИ Разград няма регистрирани професионални заболявания.

Директорът на дирекция „Инспекция по труда” в Разград Катя Филипова информира, че през първото тримесечие на годината инспекцията е извършила общо 193 проверки по спазване на трудовото законодателство в 188 предприятия, като 31 от тях са посетени за първи път от инспектор по труда.  Констатираните нарушения през са 1051, за отстраняване на които са дадени 1032 задължителни предписания.

През периода са установени 74 нарушения по заплащане на труда, като делът спрямо общия брой нарушения по трудовите правоотношения е 18%. За констатираните  административни нарушения са съставени 32 акта.

Филипова посочи, че сред основните приоритети в дейността на Инспекцията по труда през 2017 г. са извършване на проверки в предприятия, с цел превенция на недекларирания труд; проверки в строителството с приоритет спазване разпоредбите по безопасност при извършване на земни /изкопни/ работи и работа на височина по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“; проверки по спазване условията на труд на лицата с издадени решения на ТЕЛК; проверки по спазване на Закона за трудова миграция и трудова мобилност и др.

В края на заседанието председателят на РС на КНСБ в Разград Грациела Ранкова уведоми, че във връзка с отбелязване на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа, утре от 11,00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки от област Разград.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама