С празничен концерт в Разград отбелязаха Европейския ден за солидарност между поколенията

16:40, 27 апр 17 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втора поредна година Разград се включи в отбелязването на Европейския ден на солидарността между поколенията. През 2008 година 29 април официално е приет от Европейския съвет за Ден на солидарност между поколенията с цел да насочи общественото внимание към нуждата от адекватни политики за възрастните хора в Европейския съюз. Солидарността между поколенията играе ключова роля в развитието на по-справедливи и устойчиви системи, базирайки се на познанията и опита на по-възрастните, предадени на младите поколения. 

По повод този Ден в Дома за стари хора се проведе празничен концерт. Организатори на събитието бяха Народно читалище „Развитие 1869“, Дома за стари хора и Дневния център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“. Деца от музикалната и балетната школа към читалището поздравиха възрастните хора с богата художествена програма. Към тях се присъединиха читалищният състав за стари градски песни „Блян“ с ръководител Десислава Македонска, а след тях в програмата се включиха и потребители от Дома за стари хора и центъра за ВХУ„Подай ръка“.

Сред гостите на събитието бяха зам.-областният управител на Разград Нурие Црънгалова и зам.-кметът на общината Ердинч Хасанов.

В своето приветствие към участниците в тържеството, Црънгалова обърна внимание на факта, че солидарността между поколенията има ключова роля за развитието на по-справедливо и устойчиво общество, в отговор на икономическите и социални предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз днес. Тя подчерта, че важността на този Ден произтича от неоспоримия факт, че обществото функционира чрез свързаността на хората в семейството, професията и обществото и за развитието му е нужна приемственост и развитие на доброто сътрудничество между поколенията във всички сфери на обществения живот. Зам.-областният управител пожела младите да се учат от опита и мъдростта на възрастните, а възрастните да са открити към помощта на младите към приспособяване в нашето динамично и модерно в технологично отношение време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама