В първия фестивал „Театър в движение” в Разград участват 10 театрални и танцови групи

18:14, 27 апр 17 25 889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разград е домакин на Първия в страната Фестивал на танцовия театър. Организатори на проявата, която е посветена на Световния ден на танца – 29 април са община Разград и Театрално-танцова формация „Пулс“ с ръководител Катя Лапатова.

 

С фестивала „Театър в движение” се поставя началото на събитие с потенциал за устойчивост, съобщи на пресконференция Виолета Антонова, главен експерт в отдел „Култура” в общината. Тя подчерта, че с проявата организаторите търсят стимулираща формула за развитие на интелектуалните и творческите способности на децата и младите хора. Антонова каза още, че двудневната фестивална програма ще провокира интереса на младите хора към най-новите тенденции в съвременното танцово изкуство. По думите й вълнуващи за тях и за публиката ще бъдат срещите с водещи специалисти и утвърдени артисти в областта на танцовия театър.

Началото на празника на танцовия театър бе поставено в Общинския културен център с откриване на изложба с рисунки и фотоси на тема „Танцът - моят живот” и  уъркшоп „Пантомимата - изкуство без граници”. От 18 часа също в ОбКЦ е  юбилейният концерт на Театрално-танцова формация „Пулс”. По-късно, от 21 часа на откритата сцена на „Ронда” в Градския парк ще има вечерно огнено шоу „Огнена стихия”.

 

Фестивалната програма на „Театър в движение” започва утре от 11 часа. В първия формат на фестивала участие ще вземат десет театрални и танцови групи с различен характер и разнообразна програма. На сцената ще се изявят млади артисти от Разград, София, Дупница, Благоевград, Шумен, Русе и Враца. Те ще покажат танци с огън, куклен театър, клоунада, пантомима, боди-арт, театър на сенките, класически и латино-американски танци, стил „Контемпорари”, хип-хоп и брейк. За да се създаде атмосфера на приятелство и сътрудничество първото издание на фестивала няма конкурсен характер, каза Виолета Антонова. Експертите, които ще наблюдават изпълненията - проф. Анелия Янева и носителят на „Аскеер“, изтъкнатият български композитор  Петър Радевски, директор на Камерна опера – Благоевград, ще имат задача да посочат силните и слабите страни на изпълнителите, те ще консултират и оказват професионална помощ.

Фестивалният ден ще бъде съпътстван от уъркшоп „Театър във въздуха” и семинар на тема „Нови тенденции в съвременната хореография и музиката в театъра”.

На пресконфренецията присъстваха Петър Радевски и ръководителят на Театрално-танцова формация „Пулс“ Катя Лапатова. Тя заяви, че формацията е стъпила на разградска сцена през 2007 година. Записалите се 40 деца и младежи са направили веднага хубави танци, с които се показали на сцената. Възрастовата граница на танцуващите е от 3 до 33. В момента в танцовата формация има записани 25 деца, като най-малкото е на четири години, а останалите са от 8 до 14 години. Танцовите стилове, върху които рабоят са различни. Многобройни са фестивалите и концертите, в които участват. Формацията разполага с богат репертоар. Освен танци, имат и много самостоятелни спектакли, част от които са успешно реализирани по време на фестивала „Белите нощи на Разград”. „Трудностите пред формацията са много, но амбицията ни е голяма, а радостта, която изпитват децата от създадените танци е още по-голяма, затова продължаваме и не се отказваме”, допълни Лапатова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама