Изложба под надслов „Келти в Тракия?” бе открита в Женева

20:59, 27 апр 17 / Култура 25 1140 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При голям интерес в изложбената зала на Женевския университет е открита изложбата „Келти в Тракия?“. Тя представя резултатите от проучванията в Историко-археологическия резерват „Сборяново“ край Исперих, реализирани от Българо-швейцарски екип, съобщи исперихчанинът Драгомир Богомилов, голяма част от чиито фотоси са включени в изложбата. Показан е и първият 3D модел на откритата през 2013 г. от проф. Диана Гергова уникална находка с келтската колесница. 

Впечатляващ бил и постера с профила на гробницата, където е намерена келтската колесница, който е бил експониран в голям мащаб, а привличал посетителите в отделно пространство, влизането в което наподобявало влизане в могила. Над 150 гости разгледали фотосите и се запознали с уникалния комплекс край Свещари. Видеоматериали, представящи моменти от съвместната работа по Българо-швейцарската програма вървяли на три големи монитора.

Снимка: Драгомир Богомилов

Събитието е било под патронажа на посланика на България в Швейцария и Лихтенщайн Меглена Плугчиева, която открила събитието заедно с посланика на България към постоянната мисия на ООН в Женева Деяна Костадинова. Те отправили покана към дошлите да посетят „Сборяново“, дали висока оценка на труда на археологическия екип и изразили надежда това сътрудничество с Женевския университет да се запази.

Сред гостите са били още главния секретар на Външно министерство Калин Анастасов, зам-генералния секретар на Женевския университет Дидие Рабу, директора на лабораторията по праистория и антропология проф.Мари Бес и директора на департамент в университета проф.Вера Славейкова.

Снимка: Драгомир Богомилов

 Проф.Диана Гергова и преподавателят в Женевския университет Йордан Анастасов представили резултатите от съвместните българо-швейцарски проучвания и изразили надежда, че те ще продължат, за да може това българско културно-историческо наследство да стане достояние не само на научните среди, но и на широката международна публика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама