Равнището на безработица в област Разград през март е 12,8%

07:00, 28 апр 17 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През март постъпилите на работа регистрирани безработни от област Разград са 536. Броят им е с 208 повече в сравнение с февруари), което се дължи до голяма степен и на започналите сезонни дейности. Това съобщават от Регионалната служба по заетостта.

Започналите работа безработни без квалификация са 240, с работническа професия са 204, а специалистите със средно специално и висше образование - 92. Близо 40 на сто от намерилите препитание са жени, а младежите до 29 години са 83. Заетост е осигурена на 81 продължително безработни, както и на 12 безработни с намалена трудоспособност от областта.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 384 безработни, което надхвърля като брой постъпилите в реалната икономика през февруари над два пъти . С посредничеството на бюрата по труда други 13 безработни от областта са наети по програми и мерки за заетост през март.

Общо обявените през март свободни работни места от работодатели на територията на област Разград са 450, което е два пъти повече отколкото през февруари. Това е характерно за периода, когато започва активно търсене на работна ръка за сезонните дейности – голяма част от които в селското стопанство и туризма, отбелязват от Регионалната служба по заетостта.

През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика бележи ръст и се изразява в заявените общо 378 места в бюрата по труда (два пъти или с 384 повече в сравнение с февруари). Те са предимно от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от селското стопанство (155), преработващата промишленост (49), държавното управление (30), строителството (15), търговията (10) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Разград през март са заявени 72 работни места – предимно по националната програма „Асистенти на хора с увреждания”.

Към края на март в трите бюра по труда в област Разград – Разград, Исперих и Кубрат,регистрираните безработни са 6651. Техният брой намалява с 287 в сравнение с края на февруари. Като търсещи работа лица са регистрирани и 14 заети, 8 учащи и 11 пенсионери.

Равнището на безработица за област Разград, е 12,8%, при 13,3% през предходния месец. Всравнение с март 2016 г. равнището на безработица е по-ниско с 3,4 процентни пункта.

Продължително безработните лица (с престой на борсата над 1 година) към края на март са 3408 (51,2%) от всички регистрирани безработни в областта. Близо две трети от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 62%.

По професионален признак регистрираните безработни са: без специалност – 59%, с работнически професии – 28%, специалисти – 13%.

Според образованието от общия брой регистрирани безработни в областта преобладават тези с основно и по-ниско образование, които съставляват 53%, хората със средно образование са 41%, а висшистите – 6%.

Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години – 48% от всички регистрирани, тези от 30 до 49 години са 41%, а младежите до 29 години – 11%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама