1051 нарушения е констатирала Инспекцията по труда в Разград през първите три месеца на годината

07:00, 30 апр 17 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През първото тримесечие на годината  Инспекцията по труда в Разград е извършила 193 проверки в 188 предприятия. От тях 31 са посетени за първи път от инспектор по труда, съобщи директорът на трудовото ведомство Катя Филипова. Най-много проверки са извършени в търговията на дребно, ресторантьорството, производството на облекло и производството на храни.

Депозираните през отчетния период в инспекцията по труда искания и сигнали са 30, като те  са от работници, ведомства и организации. Преобладаваща част от случаите на сезиране на инспекцията са свързани с трудовите правоотношения, както и неоформяне на документите при прекратяване на трудовото правоотношение, посочи Филипова.

Броят на констатираните нарушения през периода е 1051, за отстраняване на които са дадени 1032 задължителни предписания. Спрени да шест незаконни разпореждани и е подаден един сигнал до Районната прокуратура.

Най-много – 632, са нарушенията по ЗБТУ, а 419 са по трудови правоотношения. Реализирани са пет проверки във връзка с разследване на злополуки, станали по време на работа. Констатирани са 74 нарушения по заплащане на труда на работниците. Делът на нарушенията по заплащане на труда спрямо общия брой нарушения на трудово правните отношения през първото тримесечие е 18%. Установени са 66 нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските.

За този период от инспекцията са съставени 32 акта за административни нарушения, влезлите в сила наказателни постановления са 22, а сумата на глобите и имуществените санкции, наложени с тях, е 26 300 лв.

През първите три месеца на 2017 година са влезли в сила седем съдебни решения по дела, образувани във връзка с обжалване на наказателни постановления. Шест от обжалваните актове са потвърдени, а едно е отменено като незаконосъобразно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама