Наградиха най-добрите творци от Седмата национална изложба „Лудогорие”

13:14, 23 май 17 / Култура 25 1092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седмата национална изложба "Лудогорие 2017" бе открита днес официално в Художествена галерия "Проф.Илия Петров” в Разград. Организатори на творческата проява са Община Разград, Художествена галерия "Проф. Илия Петров", Съюза на българските художници, със съдействието на Министерството на културата.

Снимка: topnovini.bg

 „Това е едно събитие с изключителна стойност в културното пространство на Разград и България”, каза при откриването Виолета Тодорова, главен експерт „Култура” в общината. Тя припомни, че за първи път Националната изложба "Лудогорие" в Разград се провежда през 1971 година по инициатива на художниците Ради Неделчев, Васил Карадимов и Веселин Парушев. Форумът се организира на всеки четири години, но през 1983 година традицията се прекъсва, заради липса на финансови средства. Културно събитие се възстановява след 30 години през 2013 година, когато се провежда петото издание на проявата. Сега форумът се организира на всеки две години и цели да запознае ценителите на изкуството, жителите на града и региона със съвременните тенденции в развитието на българското и чуждестранното изкуство.

За седмото издание на изложбата са получени близо 400 творби на 170 автори от страната и чужбина. След направена селекция от жури от български художници и изкуствоведи, избрано от Управителния съвет на Съюза на българските художници, с председател Антон Стайков до участие в изложбата са допуснати 165 творби на 120 автори.

Авторите на най-добрите творби, определени от журито получиха своите награди от директора на Художествената галерия Тодор Тодоров. Наградата за живопис бе връчена на Ангел Гаджев, за графика – на Веселин Дамянов, а за скулптура – на Добрин Вътев и Милена Младенова. За пръв път бе присъден приз за чуждестранен художник – с него бе удостоена Елена Драгулелей от Румъния. Наградата за млад художник получи Траяна Панайотова, наградата на СБХ бе връчена на Антон Гошев, а за нетрадиционни форми бе отличен Стойко Даскалов. Грамоти получиха и деца от ОУ ”Н. Й. Вапцаров”, от „Ново българско училище Нейпървил” – Чикаго, САЩ и др.

Снимка: topnovini.bg

Според регламента на изложбата, отличените творби ще останат за фонда на галерията, а културният институт ще издаде каталог с всички произведения, за да популяризира съвременните образци в изобразителното и пластичното изкуство.
В началото на събитието бе прочетен и поздравителен адрес, изпратен от народния представител Десислава Атанасова по повод събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама