С богата културна програма Разград отбеляза Деня на славянските първоучители

14:26, 24 май 17 25 743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разград отпразнува тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24-ти май. Стотици ученици и учители, просветни и културни деятели, жители и гости на града изпълниха площад „Възраждане” и придадоха неповторима атмосфера на празника. Празничните прояви започнаха с ритуал по издигане на националното знаме на България.

 

На тържеството присъстваха кметът д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, зам.-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, областният управител Гюнай Хюсмен, заместник-областният управител Нурие Црънгалова, народните представители Десислава Атанасова и Денчо Бояджиев, началникът на Регионалното управление на образованието Атанас Дончев и др.

 

Поздрав към дейците на образованието и културата, учениците и гражданите по повод светлия празник - 24 май отправи кметът д-р Валентин Василев. Той благодари на учителите и на дейците на изкуството и културата, които са пътеводна звезда за децата и чертаят пътя на бъдещето, и поощри учениците и зрелостниците да бъдат по-смели в делата си, по-свободни и открити, да бъдат разумни, амбициозни и да не спират да мечтаят.

 

Поздравления отправи и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, след което заедно с кмета д-р Василев връчиха наградите на името на Никола Икономов, "Отличник на випуска" и "Студент на годината" за 2017 г.

 

 С наградата на името на Никола Икономов бяха удостоени синдикалистът, поет и писател Иван Димитров Ганчо Йорданов – учител, общественик, извършил активна научно-изследователска дейност за историята на село Топчии. Грамоти „Отличник на випуска” получиха 28 абитуриенти, призът „Студент на годината” бе връчен на Мария Стефанова от Филиала на Русенския университет. На тържеството бяха връчени и наградите на победителите от Първия поетичен конкурс на името на проф. Боян Пенев - Виктория Тодорова, Станимира Начева, Селена Стефанова и Даниела Андреева, която е наградена с поощрение.  

 

В знак на признателност и преклонение към делото на Светите братя Кирил и Методий официални гости, ученици и граждани положиха венци и цветя пред паметника на учениците на солунските братя.

 

След това започна празничното шествие. Под звуците на химна „Върви, народе възродени” многолюдното шествие, в редиците на което бяха ученици, творци на изкуството и културата, дейци на образованието и науката, училищни и университетски преподаватели, студенти и много граждани премина по централната част на града до площад „Момина чешма”, където се състоя открита сцена на младите разградски таланти от Музикална школа „Илия Бърнев“, Центъра за работа с деца, театрално-танцова формация „Пулс“.

 

Празникът продължи с концерт на хор "Железни струни" в Художествената галерия. Там бяха връчени и наградите "Деец на културата", "Директор на годината" и "Учител на годината" на 42-ма разградчани с постижения на духовното поприще и в образователната сфера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама