Общинският съвет в Разград прие изменения в Наредбата за записване в детските градини

07:00, 25 май 17 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Разград прие изменения в Наредба 27 за условията и реда за записване, отписване и приемане на деца в общинските детски градини на територията на Община Разград. С промените бяха отменени разпоредби, които според прокуратурата са незаконосъобразни. Води се и дело в Административния съд в Разград, заведено по протест на прокурор от Окръжната прокуратура, с искане да се отменят разпоредби от Наредба 27, тъй като противоречат на по-висши нормативни актове. В момента делото е висящо, като съдът даде възможност на Общинския съвет сам да промени оспорените текстове.
С решението си Общинският съвет отмени разпоредбата, която изискваше към заявлението на кандидатите за записване в детска градина да се прилага документ за наличие и/или липса на задължения към Община Разград, както и документ за наличие и/или липса на неплатени такси в общинските детски градини на територията на Община Разград. Следващият текст, който бе премахнат, гласеше, че при записване с предимство се ползват деца на родители/настойници, работещи в детската градина. Други изисквания в наредбата, които отпаднаха, са за преместване на дете от една в друга детска градина, което според досегашната разпоредба беше възможно само след плащане на дължимите такси за ползване на детска градина. 

Очаквани резултати от изменението на Наредбата са осигуряване на равен достъп за прием на деца в общинските детски градини на територията на община Разград и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищно образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама