Регистрираната безработица в област Разград намалява за пореден месец

07:00, 30 май 17 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През април постъпилите на работа регистрирани безработни от област Разград са 421. Над 40 на сто от устроените на работа са жени, амладежите до 29 години са 64, съобщиха от Регионалната служба по заетостта.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 238 безработни, а с посредничеството на бюрата по труда други 76 са наети по програми и мерки за заетост.

Общо обявените през периода свободни работни места от работодатели на територията на област Разград са 287.

През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика се изразява в заявените общо 257 места в бюрата по труда, като те са предимно от частния сектор. В този период на годината най-търсените в бюрата по труда през април са професиите, свързани с предоставяне на персонални услуги на населението като сервитьори, бармани, камериери, администратори в хотели, спасители, охранители и отговорници на търговски обекти. Работодателите търсят и оператори на машини и на по-квалифицирани работници в промишлеността, продавачи консултанти и т.н.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Разград през април са заявени 30 работни места – предимно по националната програма„Асистенти на хора с увреждания”.

Към края на април в трите бюра по труда в област Разград – Разград, Исперих и Кубрат, регистрираните безработни са 6494. Техният брой намалява със 157 в сравнение с края на март. Равнището на безработица за област Разград, е 12,5%, при 12,8% през предходния месец. Най-високо е равнището на безработица в община Самуил – 29,5%, следват общините Лозница – 18,5%, Завет – 17,0%, Цар Калоян – 15,6%,Исперих - 15,7%, Кубрат – 15,4%, и най-ниско в община Разград - 6,6%.

Продължително безработните лица (с престой на борсата над 1 година) към края на април са 3373 (51,9%) от всички регистрирани безработни в областта. Близо две трети от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 62%.

По професионален признак регистрираните безработни са: без специалност – 60%, с работнически професии – 27%, специалисти – 13%.

Според образованието от общия брой регистрирани безработни в областта преобладават тези с основно и по-ниско образование, които съставляват 53%, хората със средно образование са 41%, а висшистите – 6%.

Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години – 48% от всички регистрирани, тези от 30 до 49 години са 41%, а младежите до 29 години – 11%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама