Книгата „Любовта е златен сън“ на Иван Вазов ще бъде представена в Разград

14:58, 30 май 17 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Любовта и жените в живота на Патриарха на българската литература Иван Вазов ще представи утре, 31 май, в Разград литературният критик, изследовател и издател Пламен Тотев. През последните 10 години той възроди интереса към любовната лирика на големите български поети, поднасяйки любопитни и непознати факти от техния живот. Събитието ще бъде от 17.30 ч. в Регионалната библиотека„Проф. Боян Пенев”, съобщиха от културната институция.

 

Кои са забележителните жени, оставили ярка следа в живота на Вазов? Коя е жената до него, когато той започва да пише романа „Под игото“?  Как харизматичната, но омъжена и по-млада от него с 27 години писателка Евгения Марс се превръща в най-голямата му муза, вдъхновила го да изживее нов творчески подем? Как романтичните събития в живота на поета осветляват етапите в неговото духовно израстване и стремежа му да оцелее сред вихъра на завистта и многото изпитания на съдбата? Отговорите на тези въпроси ще ни помогнат да опознаем Патриарха на българската литература и да прочетем с други очи произведения, които днес се изучават в училище и са познати на всеки българин.

 

Всичко това е в новата книга „Любовта е златен сън“ на Иван Вазов (издадена от „Персей“). В нея са включени най-характерните за поета любовни стихове, както и негови писма. Изданието спечели конкурс на Министерство на културата в България и е част дългогодишната поредица на изд. „Персей“, която представя интимната лирика и неизвестни факти от живота и любовта на големите български поети (Яворов, Дебелянов, Пенчо Славейков, Дора Габе, Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова)…

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама