Ден на пшеницата организира зърнопроизводителят Стефан Пенев

17:06, 12 юни 17 25 1481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снимки: Топ новини и Областна администрация - Разград

Двадесетото издание на Деня на пшеницата в Лозница отново се превърна в празник за агросектора в региона. Събитието бе организирано от ЕТ „Стефан Георгиев – НИМ” със собственик Стефан Пенев и „Байеркропсайанс” и други земеделски фирми. На открития ден присъстваха близо 100 земеделски производители от региона. Специални гости  бяха областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов.

Снимки: Топ новини и Областна администрация - Разград

На опитното поле на фирмата в землището на лознишкото село Крояч бяха представени над 60 вида сортове пшеница, ечемик и царевица. Сред тях и най-новият сорт пшеница, който е преминал тригодишно изпитание в опитните полета на Стефан Пенев – „Роки 2“, чийто селекционер е проф. Иван Панайотов от ОСЗ“Дунав“ЕООД. Сортове на Добруджанския земеделски институт представиха доц. д-р Валентин Георгиев, гл.ас.д-р Йорданка Станева и Румяна Александрова.

Бяха презентирани и препарати, с които посевите се третират. Сред фирмите, които представиха свои продукти, бяха „LG“ и „Агредо“. След посещението на опитното поле участниците в Деня на пшеницата се включиха в дискусия за пазара и предстоящата реколта в сградата на читалище „Борис Анастасов“ в Крояч.

Снимки: Топ новини и Областна администрация - Разград

„Земеделието е основен сектор в региона, развитието му е важно за област Разград, а за това способстват и подобни дискусии и обмяна на идеи и новости, затова приветствам подобни инициативи“, коментира Областният управител Гюнай Хюсмен.

Снимки: Топ новини и Областна администрация - Разград

Агробизнесменът Стефан Пенев коментира, че посевите от пшеница в област Разград са в много добро състояние, очаква се добра зърнена реколта. Той отбеляза, че реколтата от пшеница е опазена от болести и неприятели и прогнозира, че добивите от житната култура ще бъдат много високи - около 700 кг от дка. Пенев каза, че се очаква жътвата на ечемика в региона да започне в първите дни на юли. Той прогнозира още, че цените на зърното тази година ще са между 280 и 300 лв. за тон.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама