Пожари са унищожили площ от пет дка гори на територията на ДГС Разград

14:25, 14 юни 17 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината два пожара са унищожили дървета на площ от 5 декара на територията на Държавно горско стопанство /ДГС/ в Разград, съобщиха от Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/ в Габрово.

Общо осем пожара са възникнали на територията на Северноцентралното предприятие до момента. Причина за възникването на огъня в седем от случаите е човешка небрежност – опожаряване на стърнища и пасища, и хвърляне на неизгасена цигара. Не е установена причината за едно от осемте произшествия.

Унищожени са 852 декара гори, като най-много от засегнатите територии са частна собственост – 624 дка. Унищожени са и общо 215 дка държавни горски площи, както и 13 декара общински. От изгорелите гори 813 дка са широколистни и 39 дка – иглолистни. От началото на годината 45 служители на СЦДП са участвали в гасенето, заедно с професионалните огнеборци.

138 034 метра противопожарни ивици и 35 330 метра лесокултурни прегради са създадени и се поддържат на територията на Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/, стопанисващо държавните гори в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград, информират още от държавното предприятие.

От там апелират за спазване на противопожарните правила. На първо място да не се допуска почистване чрез изгаряне на земеделски земи и стърнища, граничещи с горски територии. Да не се изхвърлят неизгасени кибритени клечки и фасове. Моторните превозни средства, които навлизат в горите да са технически изправни. Да не се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени места, а паленето на огън пък е недопустимо при наличие на силен вятър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама