16-годишната Патриция Колева от Разград представи първата си книга

07:18, 15 юни 17 / Култура 25 1286 Шрифт:
Автор:

„Любовта във всичките й измерения - към семейството, приятелите, морето, сезоните създаде моето „Вдъхновение“. От известно време се преоткрих, започвайки да пиша на различни теми, които ни вълнуват нас – младите. Разбрах, че изкуството ме вдъхновява да следвам мечтите си”. Това заяви десетокласничката Патриция Колева на официалната премиера на нейната първа книга „Вдъхновение”. Тя благодари на семейството си, на учителката си и редактор на книгата Красимира Минева, на Данче Бозаджиева, оформила корицата на изданието, на Калоян Енев и печатница „Полиграф”, както и на всички, уважили премиерата. Патриция сподели, че за един млад творец е изключително важно думите му да бъдат чути и изрази надежда нейното „Вдъхновение” да докосне сърцата на хората и да полети нависоко.

 Изданието, което включва 24 импресии бе представено в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Да поздравят 16-годишната писателка дойдоха почитатели на словото, общественици, както и много нейни съученици, познати и приятели.

Снимка: Topnovini.bg

Младата авторка бе представена от Димитър Петров. Той заяви, че успех на Патриция пожелава също поетесата Ивелина Радионова. В приветствието си, изпратено по електронната поща тя отбелязва, че талантливата млада поетеса притежава способността да рисува образи с малко, но умело съчетани думи. „Тя умее да разчита човека по вътрешните знаци, да разплита съдби, да търси сродни души и успява с устрема на крехко стебълце, вирнало носле към слънцето с надеждата за топъл дъжд.”, заявява Радионова. Тя подчертава, че централно място в първата хартиена рожба на Паци заема любовта – онази, мечтаната, истинската, която не се страхува от нищо, тази, която не критикува, не иска да променя, а великодушно прощава грешките.

„Основният лексикален глас в книгата на Патриция е позитивизъм, това, което самата тя излъчва – обич, любов, надежда, щастие, мечта, желание, всичко това, което много рядко срещаме”, каза учителката й и редактор на книгата Красимира Минева. Тя сподели, че Патриция е от хората, които даряват и заслужават да получават любов. Минева пожела на ученичката си да успее да съхрани вдъхновението и да има винаги това излъчване.

Снимка: Topnovini.bg

Музикален поздрав към Паци и гостите отправи възпитаничката на Музикалната школа Христиана Наковска. Част от творбите от книгата на младата авторка прочете Мила Маринова, а пожелания за висоти по пътя на творчеството Патриция получи от поета Иван Димитров. Учителят по музика на авторката Добромир Донев я провокира да представи още един от своите таланти, като импровизирано седна пред пианото и засвири песента „Брала мома ружа цвете”. Чавдар Крайнов-Чарли пък представи своя ода, посветена на талантливата разградчанка.
Присъстващите затрупаха младата авторка с цветя и пожелания. Пожелания за нови творчески успехи и букети Патриция Колева получи и от името на областния управител Гюнай Хюсмен, както и от председателя на Общинския съвет Надежда Радославова.
Патриция Колева е ученичка в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”. Наред с подготовката си в училище тя обича да пее, репортерства, активно участва на сцената като актриса, журналистиката също я привлича и доказателството за упорития й труд са множеството отличия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама