Кръгла маса по проблемите на домашното насилие се проведе в Разград

18:43, 15 юни 17 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От декември 2016 годин до сега Центърът на НПО в Разград е оказал подкрепа на 26 жертви на домашно насилие, три от които са деца. Това бе отчетено днес на кръгла маса по проект „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“, реализиран от Центъра на НПО в Разград. Събитието бе открито и се проведе под патронажа на областния управител Гюнай  Хюсмен, съобщиха от областната администрация. Областният управител поздрави Центъра на НПО, който днес чества 20 години от създаването си.

Той отбеляза, че правителството обръща сериозно внимание на темата за домашното насилие и въздействието й върху учениците в училищата. Хюсмен подчерта, че цялата държавна машина 24 часа в денонощието е на разположение на младите хора, защото те са бъдещето. „Съвместно с Центъра на НПО ще продължаваме да работим, за да живеете достойно, да растете и се развивате без насилие“ – обърна се към тийнейджърите в залата Областният управител. Той изрази удовлетворението и гордостта си, че по темата за противодействие на домашното насилие регион Разград е на първа позиция в страната с първия създаден и действащ Областен съвет за превенция на домашното насилие.

Кръглата маса във фоайето на Общинския културен център в Разград бе едно от финалните събития по проекта „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“.  В нея участваха представители на Районен съд-Разград, Районна прокуратура-Разград, ОДМВР-Разград, ученици и учители от няколко училища от област Разград, проф. Нели Бояджиева и проф. Нели Иванова от СУ“Св. Климент Охридски“.

 

 

По-рано през деня университетските преподавателки изнесоха лекции в ОУ“Отец Паисий“ и ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград. Представен бе и Пътуващ театър „Живот без насилие“, в който чрез ролеви игри и включване на публиката бяха разиграни често срещани ситуации на домашно насилие.

По време на проекта, който бе с продължителност шест месеца и беше финансиран от Министерството на правосъдието в специализираната програма за работа с извършители на домашно насилие за включени 13 човека, проведени са три мобилни приемни за оказване на безплатни консултации от юрист, социален консултант и психолог на жертви и извършители на домашно насилие. В обучение се включиха 10 младежи и 21 учители, подготвена бе Програма за превенция на домашното насилие в училищата и детските градини в област Разград.  В пътуващия театър „Живот без насилие“ участваха 315 младежи, а в Плевен бе проведена работна среща на тема: „Един шамар или домашно насилие? Как да възпитаваме децата си!“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама