Предстои ремонт на Часовниковата кула в Разград

14:34, 16 юни 17 25 1611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Майстор от Габрово ще ремонтира часовниковия механизъм на кулата в Разград, съобщи днес главният експерт в дирекция „Култура” в общината Камен Кулев.

Той припомни, че часовниковият механизъм на кулата спира да работи в края на лятото на миналата година. Ръководството на общината предприема незабавни действия за разрешаване на проблема, причината обаче да се забави ремонтът е това, че община Разград цели да запази автентичността на паметника на културата, коментира Кулев.

Той посочи, че са изпратени оферти до специалисти от цялата страна, но предложенията на всички фирми били свързани с промяна на часовниковия механизъм и замяната му с дигитален. 
„Основният проблем община Разград да намери специалист, който да възстанови сегашния механизъм, е трудна задача, тъй като оригиналният, с който кулата е започнала функционирането си през 1864 г., е подменен с нефабричен”, подчерта главният експерт. Той отбеляза, че след консултация с Илко Колев, който е обслужвал кулата през последните 25 години, са установени множество проблеми по часовниковия механизъм. Направени са актуални и подробни снимки на повредените детайли. Колев обаче не гарантира, че може да възстанови механизма.

Снимка: Община Разград

Реставрацията е отложена, поради студените зимни месеци, а след това и поради влошено здравословно състояние на Колев. През месец май са отправени запитвания и до Националното сдружение на часовникарите, консултации е имало и с други общински администрации за препоръка на специалист, който да може да поправи механизма. Установен е контакт със специалиста Иван Ковачев от Габрово, който гарантирал извършване на успешен ремонт на часовниковия механизъм. Майсторът е уверил, че ремонтните дейности могат да започнат в началото на месец юли или най-късно в средата на месеца. Специалистът обаче не се е ангажирал с посочване на крайна дата, в която ще приключи работата си, тъй като предстои демонтиране на пет счупени детайла, като при това може да бъде установена повреда и на други, а след това следва сглобяването им.

Снимка: Община Разград

Часовниковата кула е символ на град Разград. Построена е през ХVІІІ век и е преустроена в сегашния й вид през 1864 г. Отличава се от други подобни кули в България по дъгообразните си корнизи и куполния покрив, които я доближават до църковната архитектура. Построена е от тревненския майстор Т.Тончев, върху основите на по-стара часовникова кула, която е била разрушена заради проблеми в конструкцията й. 
Часовниковата кула е висока малко над 26 метра, състои се от три части. 
Най-вероятно камбаната е донесена през 1731 от Унгария и е била използвана в старата кула. Старият часовников механизъм се съхранява в Исторически музей Разград, а сега действащия е от 70-те години на ХХ-ти век.

Разград е осмият град в страната, който през 1767 г. се сдобива с часовник върху кула след Пловдив, Пещера, Етрополе, Шумен, Карлово, Берковица и Свищов. Новата разградска часовникова кула е четвъртата по височина в страната след кулите в Ботевград, Банско, Габрово. Каменното й тяло (без камбанарията) е най- високото в страната - 17.90 м., следвано от кулите в Банско - 17.50 и Карнобат- 14 м.

Снимка: Община Разград

През 60-те години на XX в. е реставрирана дървената надстройка - камбанарията. През есента на 1961 г. е извършен ремонт. Сменен е часовниковият механизъм, сменен е оригиналният циферблат. Новият е квадратен, вдлъбнат навътре в камбанарията, с луминисцентно осветление. Пред стрелките му е поставено едно от първите плоски стъкла, произведено в новопостроения тогава разградски Завод за плоско стъкло "Дянко Стефанов". През лятото на 1978 г. е направен втори циферблат от северната страна на камбанарията. Двата циферблата са като първоначалния - кръгли и издадени навън, без стъкла и осветление.

Часовниковата кула е обявена за паметник на културата с национално значение през 1984 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама