На 23 и 24 юни Разград ще направи скок във времето и ще се пренесе в далечна епоха чрез фестивала „Античният Абритус”

16:14, 16 юни 17 25 622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вълнуващи емоциии от живота в античното римско селище ще предложи на участниците и гостите третото издание на фестивала „Античният Абритус. Събитието, организирано от община Разград ще се състои на 23 и 24 юни на територията на Археологическия резерват „Абритус”, съобщи главният експерт в дирекция „Култура и туризъм“ Виолета Антонова. Двудневната програма включва гладиаторски битки, древни танци и ритуали, древни занаяти и римски базар, дегустации на храни и вино от римската кухня, демонстрации на бойни техники, спортни игри, антични забавления за деца, атрактивни вечерни спектакли сред руините на античния град. На Лапидариума ще бъдат открити работилници за автентични занаяти от древността, а всеки, който иска за запази спомен от събитието може да се снима в римски одежди пред античен декор.

 Първото събитие от фестивалната програма е от 17.30 ч. в петък. В експозиционната зала на Интерактивния музей ще бъде открита изложбата на Регионалния исторически музей в Разград под наслов „Абритус. Последни открития”, която ще покаже новооткрити артефакти в Археологическия резерват „Абритус“. Посетителите ще могат да разгледат и постоянната експозиция на музея, която е обновена с нови артеафкти от Сборяново.

От 21 часа на Вила Урбана ще се проведе церемония по откриването на Фестивал „Античният Абритус“. То ще бъде със специалното участие на Университетския театър към Нов български университет, който ще представи спектакъла с античен сюжет „Троянки” по Еврипид. На сцената ще се качат и Танцова формация „Елика” от Пловдив, които ще се представят със завладяващ танцов спектакъл с уникални костюми и сценичен ефект. Друга впечатляваща част от програмата ще бъде „Волтшоу” – високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти на Стефан Роглев, а кулминацията на вечерта ще бъде лазерно-светлинно, музикално шоу на „Люстам”. При дъждовно време програмата ще се състои в театралната зала на НЧ ”Развитие 1869”/Стария театър/ от 20.00 часа.

Вторият фестивален ден - 24 юни, събота, отново в Античен град Абритус от 10 часа ще предостави възможност на децата на Разград да участват в Детска експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. - 835 солиди (монети), открито в АР „Абритус“. Малчуганите ще участват и в сечене на монети, подреждане на мозайки.

 От 15.30 часа на Римски военен лагер ще се проведе дефиле на участниците във Фестивал „Античният Абритус“. От 16 часа започва „Забавен пентатлон” – антични спортни състезания. Победителите ще бъдат увенчани от Жрица-покровителка на „Абритус“. От 18.30 часа на „Арена за гладиаторски битки” ще се проведат атракции с участието  на представителни групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в Община Разград. Те ще бъдат със специалното участие на Детска театрална студия „Мастер-клас” при Ростовски академичен драматичен театър „Максим Горки”, с ръководител Олег Ширшин - заслужил артист на Русия и актьори от ДТ „Антон Страшимиров” в Разград.

Заключителният вечерен спектакъл с участието на Театрално-танцова формация „Пулс” Разград и Младежка формация при Капанския ансамбъл започва в 21 часа на сцена „Римски театрон”. Спектакълът, който ще представят младите таланти се нарича „Сатурналии“  - Антични празници в чест на Сатурн.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама