Огнеборците предупреждават: Пожарната опасност през жътвената кампания рязко се увеличава

07:57, 17 юни 17 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои подготовката и провеждането на жътвената кампания в охранявания от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” /РСПБЗН/- Разград и Участък „Пожарна безопасност и защита на населението”/УПБЗН/-гр.Цар Калоян, район и прибирането на зърното от близо 170 000 декара житни култури от полето. Пожарната опасност през този период рязко се увеличава, съобщават от противопожарната служба. В периода от настъпването на „восъчна зрялост” до окончателното прибиране на реколтата, житните култури са много пожароопасни и най-малката искрица огън може да предизвика огромни материални загуби, предупреждават от РСПБЗН. Безразборното палене на огън и опожаряването на житните стърнища, без да се взимат никакви мерки за безопасност също може да предизвика опасност от пожар.

От РСПБЗН призовават стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвената кампания, към по-висока отговорност при изпълнение на дейности в близост или в житните масиви за недопускане възникването на пожари в тях, както и да спазват правилата, свързани с противопожарната безопасност през жътвената кампания.

Ето и някои препоръки:

- Не паркирайте превозни средства и не оставяйте такива да нощуват в близост до посевите или до вече складиран фураж!

- Не палете огън и не използвайте открити огнеизточници в близост до житни масиви, и в района на площадките и складовете за зърно и фураж!

- Спазвайте поставените предупредителни и забранителни знаци покрай посевите през периода от восъчна зрелост до прибиране на реколтата!

- Не използвайте огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражните площадки!

- Спазвайте правилата за пожарна безопасност при извършване на земеделска и друга дейност!

- Не допускайте паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата!

- Абсолютно е забранено паленето на стърнищата след прибиране на реколтата!

- Поддържайте в изправност използваната от вас техника, като не създавате условия за възникване и разпространение на пожар в съседни земи, гори, съоръжения и обекти!

- Сигнализирайте съответните държавни органи при нарушение правилата за пожарна безопасност от граждани и лица, от ведомства и организации, работещи в близост до посеви, площадки за съхранение на зърно и складове за фураж!

- При пожар веднага съобщете на единния номер за спешни повиквания 112!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама