Създават Наблюдателна комисия към Общинския съвет в Разград

15:40, 21 юни 17 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наблюдателна комисия към Общинския съвет в Разград ще помага на лица изтърпяващи или изтърпели наказания за извършени престъпления. Комисията ще бъде създадена съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Съставът й предстои да бъде гласуван на предстоящото заседание на местния парламент. Предложението е дейността на комисията да бъде ръководена от председателя на Общинския съвет Надежда Радославова, а за неин заместник е предложен Калоян Монев – зам.- председател на местния парламент и председател на комисията по законност. В състава на наблюдателната комисия се предлага да влязат общинските съветници  Стоян Ненчев, Левент Апти и Митко Ханчев, Нели Добрева - секретар на общината и член на пробационния съвет в района на действие на Районен съд - Разград и пробационният служител Симеон Мизурски.

Сред основните целите на комисията е осъществяване обществен контрол на дейността на местата за лишавана от свобода, в които има жители на общината, както и подпомагане ресоциализацията на лишените от свобода, включително чрез иницииране на социални услуги на територията на общината.

Наблюдателната комисия прави предложения за изменяне на режима, преместване на лишените от свобода в затворнически заведения от по-лек или по-тежък тип или за условно предсрочно освобождаване;  дават мнения по искания за помилване; подпомагат семействата на лишените от свобода; съдейства за настаняване на работа и битовото устройване на освободените от местата за лишаване от свобода.

 Членовете на наблюдателните комисии могат да посещават местата за лишаване от свобода, да се срещат с лишените от свобода, да се запознават с необходимите им документи, да изискват и получават информация от администрацията на местата за лишаване от свобода.

 Предложенията и препоръките на наблюдателните комисии са задължителни за началника на затвора и поправителния дом. При неизпълнение на предложение или препоръка на наблюдателната комисия въпросът се отнася към главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Издръжката на наблюдателните комисии се осигурява от общинските съвети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама