Около 300 са студентите, които учат във Филиала на Русенския университет в Разград

17:31, 21 юни 17 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Разград е един от трите Филиала на РУ“Ангел Кънчев“. Специалностите, които се изучават в него, са уникални за Северна България. Това обяви директорът на Филиала доц. д.н. Станка Дамянова на среща днес със зам.-областния управител на Разград Евгени Драганов, съобщиха от областната администрация.

Завършилите бакалавърски и магистърски степени на специалностите „Биотехнологии“, „Хранителни технологии“ и „Химични технологии“ намират реализация в предприятия от фармацевтичната, силикатната, парфюмерийно-козметичната, биотехнологичната, химическата и хранително-вкусова промишленост в Разград, Русе, Исперих, Сеново, Попово, Търговище и други градове в Северна България. В момента студентите, които се обучават във филиала в Разград са около 300, а по програма „Еразъм“ се обучават вече и португалци, руснаци, македонци.

Амбициите на РУ“Ангел Кънчев“ са на бесарабски българи да бъде предложено обучение в университета, включително в разградския филиал, проучва се и възможност студенти от Одеската академия по хранителни технологии да довършат образованието си по общите за двата университета специалности в Разград.

Във Филиал Разград няма приходящи преподаватели на втори трудов договор, всички са хабилитирани тук, съобщи още Дамянова. Повечето са доценти, има един професор и двама доктори на науките. Средната заплата на преподавателите е над средната за област Разград.

Повод за срещата на доц. д.н. Станка Дамянова с Евгени Драганов бе участието на зам.-областния управител на Разград в кръгла маса «Приоритети на регионалното развитие и образованието в контекста на Европейската стратегия за Дунавски регион», информират още от областната управа.

Събитието се организира от Русенски университет «Ангел Кънчев» на 24 и 25 юни в Балчик по проект «Danube-INCO.NET“ по Седма рамкова програма на Европейската комисия. Целта на проекта е да стимулира сътрудничеството между академичната общност и областните администрации от Северна България за стимулиране на устойчивото регионално развитие на местно ниво с оглед преодоляване на конкретни социално-икономически предизвикателства. Кръглата маса ще открият чл.-кор. проф.дтн Христо Белоев – председател на Общото събрание на РУ“Ангел Кънчев“ и председател на Общински съвет-Русе и ректорът на РУ“Ангел Кънчев“ проф.д-р Велизара Пенчева. Лектори ще са зам.-ректорът Научноизследователска дейност на РУ“Ангел Кънчев“ проф.д-р Диана Антонова и гл.ас. д-р Свилен Кунев, който е контактно лице по проекта. Ще се обсъждат възможностите на Европейската стратегия за Дунавския регион за стимулиране социално-икономическото развитие на областите от Северна България и приоритетите на Стратегията на научноизследователската дейност и иновации на РУ“Ангел Кънчев“ и взаимодействието с областните администрации от Северна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама