Ритуали от античната епоха ще видят гостите на фестивала „Античният Абритус”

07:10, 23 юни 17 / Култура 25 632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гладиаторски битки, антични игри, представяне на древната римска кухня, светлинно шоу са част от акцентите в двудневната програма на фестивала „Античният Абритус”. Организатори на третото поред издание на културно-историческото събитие са община Разград и Регионалният исторически музей.

Снимка: Община Разград

В първия ден на фестивала днес, от 17.30 часа жителите и гостите на града ще могат да разгледат изложбата с последните новооткрити артефакти в археологическия резерват, подредена в експозиционната зала на Интерактивния музей.

Официалното откриване на фестивала е от 21 часа на Вила Урбана. Публиката ще може да се наслади на спектакъла с античен сюжет „Троянки“, представен от актьорите от Университетския театър към Нов български университет. Програмата ще продължи със спектакъл на пловдивската танцова формация "Елика" и високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти. Кулминацията на вечерта ще бъде лазерно-светлинно музикално шоу. При дъждовно време предвидените събития ще се проведат от 20 часа в театралната зала на читалище "Развитие" /Стария театър/.

Програмата на втория фестивален ден включва забавни занимания за малките жители и гости на града. Децата ще се превърнат в търсачи на съкровища, те ще могат сами да си отсекат монети или да подреждат мозайки. В Римския военен лагер ще има дефиле, гладиаторски битки, демонстрации на бойни техники, антични спортни състезания. Заключителният момент на Фестивала ще се проведе от 21 часа на вила "Урбана". Театрално-танцова формация „Пулс“ и младежката формация при Капанския ансамбъл ще представят античните празници в чест на римския бог на времето, златото и плодородието Сатурн.  

През двата дни на фестивала "Античният Абритус" ще могат да се наблюдават демонстрации на занаяти в базара, дегустация на римска кухня, а всеки, който има желание да запази хубав спомен от събитието, ще може да посети "Фотографското ателие" и да се снима пред античен декор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама