Нека опазим реколтата и горите от пожари, призовават огнеборците в Исперих

07:00, 24 юни 17 25 641 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С настъпването на летния сезон и повишаване на температурите, се увеличава рискът от възникване на пожари в земеделските земи и горите, съобщават отРайонната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Исперих.

За недопускане на пожари, от районната служба напомнят на жителите на община Исперих да не се пали огън на открито във ветровито време. Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири,  пчелари, ловци, туристи, собственици и ползватели на земеделски имоти.

От пожарната апелират още да не се изхвърлят нерегламентирано стъклени бутилки и отпадъци – те могат да имат „ефект на лупа“, което да доведе до запалване на сухи треви и посеви. Не се допуска също паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с житни посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпване на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. Забранено е изгарянето на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи. Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност хората трябва да са и в гората, тоъй като горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от слаби източници на запалване, посочват от противопожарната служба.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. При откриване на признаци на запалвания или пожар незабавно трябва са се подаде сигнал на тел. 112, напомнят още от РСПБЗН в Исперих.

От там допълват, че съгласно Закона за МВР при установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи и горите се налагат глоби в размер от 200 до 2000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама