Фестивалът „Античният Абритус” отново събра стотици гости в античното селище Абритус

09:08, 24 юни 17 25 736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фестивалът „Античният Абритус“ е едно събитие с дългосрочна цел - да постави Разград на световната карта на историческите дестинации чрез създаване на туристически продукт с културни средства. Това каза при официалното откриване на третото издание на събитието Виолета Антонова, гл. експерт „Култура“ в община Разград. Тя подчерта, че стремежът на организаторите е Разград да стане част от веригата градове, в които историята привлича съвременните хора. Да запазиш наследството на града, като същевременно гарантираш, че той отговаря на модерните изисквания е силно предизвикателство - да го правиш, когато в историята имаш събития от 251-ва година, това е отговорност, отбеляза Антонова.

 

Първи на сцената се качиха младите актьори от Университетския театър на Нов български университет. Трупата, в която са и две разградски актриси - Деля Харалампиева и Соня Хоанг представи античния спектакъл „Троянки” от Еврипид.

 

Вечерта продължи със завладяващ танцов спектакъл с уникални костюми и сценичен ефект, представен от Танцова формация „Елика” от Пловдив. Танцовото шоу бе последвано от „Волтшоу” – високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти на Стефан Роглев, а финалът на първата фестивална вечер бе поставен с лазерно-светлинно и  музикално шоу. 

 

По рано през деня в интерактивния музей бе открита изложба с находки от археологическите проучвания в Абритус, а в постоянната експозиция посетителите можеха да видят изложбата "Могилите на Котела" от разкопките в Свещари.

Вторият фестивален ден днес, е посветен изцяло на децата  и на младите хора. В Античния град Абритус от 10.00 часа ще има Детска експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в., открито на територията на резервата. Малчуганите ще участват и в сечене на монети, подреждане на мозайки.

 

 От 15.30 часа на Римски военен лагер ще се проведе дефиле на участниците във Фестивал „Античният Абритус“. От 16 часа започва „Забавен пентатлон” – антични спортни състезания. Победителите ще бъдат увенчани от Жрица-покровителка на „Абритус“. От 18.30 часа на „Арена за гладиаторски битки” ще се проведат атракции с участието  на представителни групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в Община Разград. Те ще бъдат със специалното участие на Детска театрална студия „Мастер-клас” при Ростовски академичен драматичен театър „Максим Горки”, с ръководител Олег Ширшин - заслужил артист на Русия и актьори от ДТ „Антон Страшимиров” в Разград.

Заключителният вечерен спектакъл с участието на Театрално-танцова формация „Пулс” Разград и Младежка формация при Капанския ансамбъл започва в 21 часа на сцена „Римски театрон”. Спектакълът, който ще представят младите таланти се нарича „Сатурналии“  - Антични празници в чест на Сатурн.  

 

 В лапидариума на Археологическия резерват "Абритус" през целия фестивален ден ще бъдат разположени шатрите на майстори, които представят римски занаяти, доспехи, храни, напитки и украшения, а всеки, който има желание да запази хубав спомен от събитието, ще може да посети "Фотографското ателие" и да се снима пред античен декор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама